– Tap av natur er en av vår tids største utfordringer. Det er nå mer enn god nok dokumentasjon på at oppdrettsindustriens bruk av åpne merder som lekker lus i enorme mengder ut i naturen, ikke er miljømessig bærekraftig. Sjøørret dør i store mengder, og enkelte bestander utryddes av denne bransjen. Situasjonen er fortvilende. Hvor lenge skal de få holde på slik, spør Bjarte Erstad, 2. nestleder i Norges Jeger-og Fiskerforbund i en pressemelding.

Norges Jeger- og Fiskerforbund er en landsdekkende interesseorganisasjon for jegere og fiskere i Norge.

Temarapporten fra Vitenskapelig råd for lakseforvaltning har kartlagt 1251 sjøørretvassdrag, fra grensen mot Sverige til grensen mot Russland i nord. Resultatene viser at nesten 40 prosent av sjøørretbestandene ble klassifisert til å være i dårlig eller svært dårlig tilstand eller har gått tapt. Rapporten viser at 47 prosent av den samlede negative påvirkningen på sjøørret i alle klassifiserte vassdrag kom fra lakselus. Også landbruksaktivitet hadde en negativ effekt på sjøørret i mange vassdrag, med 35 prosent, viser rapporten.

Norges Jeger- og Fiskerforbund reagerer sterkt på denne utviklingen.

– Vi etterlyser politisk mot til å ta fatt i denne uholdbare situasjonen. Luseproblematikken har vi kjent til og påpekt siden før årtusenskiftet, men problemet med lakselus bare eskalerer. Den eneste fornuftige veien ut av dette forurensingsmessige uføret er å gå over til lukket oppdrettsteknologi, der man fysisk skiller denne næringsvirksomheten fra naturen utenfor merdene. Vi krever en total omlegging til lukkede anlegg innen 2030, uttaler Erstad i pressemeldingen.