Trekker frem to områder som må jobbes med for å få ned dødeligheten hos oppdrettsfisk

– Det er absolutt mulig å få ned dødeligheten, sier forsker. 58 millioner oppdrettslaks døde i 2022.

Ole Folkedal, forsker ved Havforskningsinstituttet, her under fremleggelse av risikorapporten for oppdrett 2023.
Ole Folkedal, forsker ved Havforskningsinstituttet, her under fremleggelse av risikorapporten for oppdrett 2023.Foto: Jan Willie Olsen

– Det er absolutt mulig å få ned dødeligheten. Vi ser jo på Midt-Norge at det er mulig å drive stabilt over flere generasjoner med fisk. Der har dødeligheten lagt på rundt 10 prosent. Men alt avhenger av to ting, sier Ole Folkedal til Intrafish.

Han er forsker hos Havforskningsinstituttet, som tirsdag kom med årets risikorapport for oppdrett 2023. Der har han vært med å sette sammen dødelighetsrisikoen i de 13 produksjonsområdene langs kysten. Den rapporten viser at dødeligheten er relativt stabil fra generasjon til generasjon i de fleste områdene. Men alle er enige i at de vil ha antallet ned. Folkedal trekker to punkter som det da må siktes inn mot.

– Sykdom og håndtering av fisken er de to problemene man må sette inn tiltak for, mener forskeren.