Veterinærinstituttet om forskningsfunn: – Omfattende tiltak må på plass

Resultatene fra prosjektet tyder på at gjellesvabre, miljøsvabre og vann kan være vel så godt egnet for å avdekke infeksjon som prøver av gjellevev.

Svaberprøver fra blant annet gjeller kan være godt egnet for å avdekke ILAV HPR0 i settefiskanlegg.
Svaberprøver fra blant annet gjeller kan være godt egnet for å avdekke ILAV HPR0 i settefiskanlegg.Foto: Mona Dverdal Jansen

Den ikke-sykdomsframkallende varianten av sykdommen ILA (infeksiøs lakseanemi) i settefiskanlegg knyttes til senere utbrudd av ILA i matfiskanlegg. Varianten har betegnelsen ILAV HPR0.

Infeksjonen er tilsynelatende forbigående, men kan blusse opp igjen.

Det skriver Veterinærinstituttet om forskningsprosjektet «biosikkerhetstiltak mot ILA i settefisk», som avsluttes snart.

Virus sirkulerer selv etter vask

Prosjektet har hatt som mål å forstå mer av forekomsten av ikke-sykdomsframkallende ILAV HPR0 i settefiskanlegg, hvordan virus kommer inn i anlegg og hva som kan gjøres for å bli kvitt det. Fiskeri- og havbruksnæringens forskningsfinansiering (FHF) har finansiert prosjektet.

Prosjektet har vist at ILAV HPR0 sirkulerer i positive anlegg og gir infeksjon i nye fiskegrupper, selv etter nedvask av tanker. Slektskapsundersøkelsene tilsier at samme virusvariant har holdt seg på anlegget over tid, selv om nye introduksjoner ikke kan utelukkes, skriver Veterinærinstituttet.

Forsker Hilde Sindre.
Forsker Hilde Sindre.Foto: Eivind Røhne, Bryndis Holm

– Omfattende tiltak må på plass for å bli kvitt viruset fra anlegg etter introduksjon. Fokus bør derfor være på å minimere risiko for introduksjon. Det er også grunn til å vurdere om nye anlegg kan tilrettelegges bedre for inspeksjon, tømming, vask og desinfisering for å fjerne smittestoffer, uttaler seniorforsker og prosjektleder Hilde Sindre på Veterinærinstituttet sine nettsider.

Prøveuttak over tid viste at grupper av fisk kunne være negative for ILA-virus, men være positive ved senere prøvetaking. Det ble påvist ILA-virus i vannet også når fisken var negativ.

Stressende situasjoner som sortering og flytting kan ha medvirket til at infeksjonen har blusset opp igjen.

– Store fordeler

Veterinærinstituttet skriver også at vann og svaberprøver er godt egnet til bruk i overvåkning av virus i settefiskanlegg.

Resultatene fra prosjektet tyder på at gjellesvabre, miljøsvabre og vann kan være vel så godt egnet for å avdekke infeksjon som prøver av gjellevev. Tradisjonelt er vevsprøver undersøkt for ILA-virus. Ved mistanke om ILA og overvåkning i restriksjonssoner som opprettes når det er påvist ILA, skal det tas prøver av hjerte- og nyrevev for undersøkelse for ILA-virus.

– Vann og overflateprøver har store fordeler i forhold til de tradisjonelle metodene. De er mye enklere å ta for alle som jobber på anlegg og man slipper å ta livet av fisken, skriver Sindre.

(Vilkår)
Publisert 23. september 2024, kl. 10.16Oppdatert 23. september 2024, kl. 10.16
ILAVeterinærinstituttetForskning