FoU

Se alle artikler

Dansk oppdretter introduserer ny landbasert fisk for det europeiske markedet

Arten er ukjent for de fleste europeiske forbrukerne, men er populær som sushi og sashimi i USA. Foreløpig er imidlertid volumene små.

Den danske fiskeoppdretteren Biofarm introduserer sin oppdrettere «sunshine bass» - som er en hybrid mellom hunnfisk av white bass og hannfisk av striped bass – for det europeiske markedet.

Fisken oppdrettes ved selskapets anlegg med resirkuleringsteknologi i Danmark. Kapasiteten i anlegget er på 300 tonn årlig, men foreløpig er den årlige produksjonen på 100 tonn.

Hybridarten er rangert som «Best choice» av Sea Choice på grunn av de relativt små miljøpåvirkningene.

Biofarm begynte produksjonen i 2016, og har solgt arten til ulike markeder, men fokuserer på Europa hvor den ikke er populær enda. I USA blir fisken brukt til sushi og sashimi.

Det resirkulerte vannet sikrer at fisken ikke er infisert med sykdom eller parasitter, og derfor trenger den ikke å fryses før den serveres rå, sier Lars Bach, administrerende direktør i Biofarm, til IntraFish.

- Fisken er veldig stabil og det er langt mindre dødelighet med denne arten enn vi har opplevd med andre arter. Vi har hele uke uten en død fisk i hele produksjonen, sier Bach.

Selskapet har ikke rapportert om noe betydelig dødelighet siden de begynte produksjonen i november 2016.

Selskapet henvender seg til mulige kunder med prøver av den ukjente fisken, og selger små parti til ulike land.

- Den største utfordringen er å komme inn i markedet med en ny fisk i Europa, men så langt har vi ikke hatt en eneste person som ikke har likt smaken på fisken, sier Bach.

Selv om fisken som er produsert i landbasert oppdrettsanlegg medfører mindre biologiske utfordringer enn noe annen oppdrettet art, så bidrar høy-protein-fôret som benyttes i produksjonen til ekstra kostnader for selskapet.

I 2017 omsatte Biofarm for 470.000 euro.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – følg oss på Facebook, Linkedin og Twitter, eller abonner på vårt daglige nyhetsbrev.