FoU

Se alle artikler

Ny studie bekrefter at steril laks har god vekst og gjør det bra i oppdrett

En forutsetning for en vellykket produksjon, er at den triploide laksen får spesialtilpasset fôr og oppdrettsforhold som tilrettelegger for god fiskehelse og velferd.

En ny studie viser at oppdrettslaks med et ekstra kromosomsett ikke vil formere seg i det fri, og at den i tillegg har positive filet-kvaliteter.

De fleste oppdrettslaks er såkalt diploide. Det vil i at de har to sett med kromosomer i cellene sine, akkurat som vi mennesker. Ved å utsette befruktede fiskeegg for høyt trykk er det mulig å skape fisk med tre sett kromosomer, såkalt triploid fisk, skriver Norsk institutt for naturforskning (NINA).

Mindre omega-3

Triploid laks har god vekst og gjør det generelt bra i oppdrett. En forutsetning for en vellykket produksjon, er at den triploide laksen får spesialtilpasset fôr og oppdrettsforhold som tilrettelegger for god fiskehelse og velferd.

Triploid laks er også praktisk talt steril. Hunnene utvikler ikke egg i det hele tatt. Hannene produserer spermier, men kun 1 prosent av egg befruktet av de triploide hannene når senere utviklingsstadier.

Oppdrettslaksen har lavere innhold av de sunne omega-3-fettsyrene enn tidligere på grunn av at oppdretterne i dag i større grad bruker vegetabilsk fôr.

Kan ha dobbel fordel

Forskerne analyserte innholdet av fettsyrer i den triploide fisken, og fant at den totalt sett hadde et lavere innhold av fettsyrer enn dagens oppdrettslaks. Samtidig var andelen av de sunne langkjedede, flerumettede omega-3-fettsyrene høyere. Det betyr at den triploide laksen kan akkumulere mer av disse ettertraktede fettsyrene i forhold til andre fettsyrer.

– Dette betyr at triploid oppdrettslaks kan ha en «dobbel fordel» i forhold til diploid oppdrettslaks, sier Kjetil Hindar, forskningssjef i NINA i meldingen.

Hvis forskerne klarer å øke den totale fettmengden hos den triploide laksen, vil den kunne få mer omega-3 totalt, og dermed bli et sunnere alternativ til dagens oppdrettslaks.

– Det skal gå fint så lenge seleksjonsprogrammet innrettes på å lage en så god triploid oppdrettslaks som mulig, avslutter Hindar.

Tidligere i år signerte Universitetet på Island og StofnFiskur et forskningssamarbeid på oppdrett av steril laks.

Her kan du høre podkast om genredigering av laks: