FoU

Se alle artikler

Fikk overraskende resultat da de testet helsefôr til laks

Nye resultater viser at Ewos sitt laksefôr for bedre skinnhelse også gir over 14 prosent økt tilvekst i forbindelse med termisk behandling.

Opplysningen kommer frem i bærekraftsrapporten selskapet lanserte tirsdag.

Ewos Dermic ble nylig testet ved Cargill Innovation Center i Dirdal i Rogaland. Fôret, som opprinnelig ble utviklet med tanke på skinnhelse, viste seg i tillegg å ha en positiv effekt på fiskens vekst.

14 prosent økt tilvekst

Forsøksfisken ble fôret med et kommersielt Ewos vekstfôr med og uten Dermic-pakken over en periode på ti uker. Termisk behandling ble gjennomført etter fire uker, og tilveksten de neste seks ukene ble deretter målt.

– Resultatene viste at fisken som fikk Ewos Dermic hadde over 14 prosent økt tilvekst i perioden etter behandling, sammenlignet med kontrollgruppene, og dette samsvarer med økt fôrinntak. Resultater førtermisk behandling, viste derimot ingen forskjeller i vektøkning for de to diettene, forteller Trude J. Hagland, senior produktutvikler i Cargill Aqua Nutrition i en epost til IntraFish.

Håndtering og behandling av fisken stresser fisken, noe som gir negativ effekt på vekst. Fôrinntaket går kraftig ned i etterkant av behandlinger og det oppstår en periode der veksten stagnerer. Det tar tid før fiskens fôropptak er tilbake til normalen.

For fisk som gjennomgår flere behandlinger, vil dette vekttapet gjentas etter hver behandling. Det resulterer i færre kilo fisk som kan sendes til slakt og får dermed store økonomiske konsekvenser.

Har et annet ernæringsbehov

Hagland forteller at fisk som har gjennomgått stress, behandling og håndtering, har et annet ernæringsbehov enn fisk som ikke har vært utsatt for slikt.

– Selv uten å ta hensyn til sultedager, kan dermed tre-fire termiske behandlinger gi 0,5-1,0 kilo mindre fisk ved samme slaktetidspunkt. Dette tilveksttapet kan mer enn halveres om en bruker Dermic i forbindelse med behandlingene. I tillegg kommer effektene av forbedret sårheling, samt nye resultater som også dokumenterer redusert skjelltap, sier Hagland.

I Cargills bærekraftsrapport som ble publisert tirsdag, kommer det frem at fôr fremstilt for å fremme fiskehelse uten bruk av medisiner utgjorde 18,3 prosent av totalt salg av laksefôr for selskapet i fjor. IntraFish har tidligere fortalt at selskapet har hatt en langt bedre start på salget av Dermic enn de hadde med vekstfôret Rapid som er et av hovedfôrene til Cargill-eide Ewos.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.