Fysisk trening øker dannelsen av nye hjerneceller. Jo flere celler, jo bedre mental helse og høyere kapasitet til blant annet læring og hukommelse. Ny forskning viser at dette fenomenet også gjelder fisk, opplyser Norges miljø- og biovitenskapelige universitet i en pressemelding.

Forskning ved NMBU Veterinærhøgskolen, forskningsinstituttet Uni Research (nå NORCE) og Wageningen University & Research i Nederland, viser at laks som trener ved å svømme mot sterk strøm, har flere nye hjerneceller og en mer utviklet hjerne enn laks som ikke får trene.

Forskerne mener at oppdrettsfisk som får trening får økt velferd og overlevelse i oppdrettsanlegg.

Sammenlignet med pattedyr har dessuten fisk flere områder i hjernen hvor hjernecelledannelse foregår. Denne betydelige evnen til å kunne danne nye celler gjør det også mulig for fisken å kunne reparere skader i hjernen fortere og på flere områder enn pattedyr kan, mener forskerne og sier dette betyr at man kan studere om det er mulig å bruke fysisk trening som terapi for å behandle skader i hjernen hos fisk.

En bedre forståelse av effekten av slik trening, kan dessuten bidra å finne nye behandlingsmetoder for sykdommer hos mennesker.