TOM EIRIK AASJORD
  • Alder: 37
  • Stilling: Administrerende direktør i Nova Sea
  • Utdanning: Siviløkonom (M.Sc.)
  • Sivil status: Samboer pluss datter på 11 og sønn på 16
  • Bosted: Bodø
  • Oppvokst: Laksebygda Skutvik i Hamarøy i Nordland

Det dufter sjømat av bakgrunnen hans.

Aasjord er et Steigen-navn. Bestefaren var disponent hos hjørnesteinsbedriften Brødrene Aasjord i Helnessund – en tradisjonsrik fiskeribedrift i Steigen kommune i Nordland. Brødrene Aasjord la inn årene i 2006 etter 86 år med fiskemottak, trandamperi og rekepilleri.

Far til Nova Seas nye administrerende direktør er Truls Aasjord som er slakterisjef ved Cermaqs nye superslakteri i Steigen. Mor Elin Jacobsen jobber i fabrikken som prøvetaker.

Foreldrene ukependler over fjorden fra Skutvik i nabokommunen i nord, Hamarøy, der Cermaq hadde ett av sine to nå nedlagte mindre slakterier.

Laks og piano

- Jeg har vokst opp med laks, sier Tom Eirik Aasjord til IntraFish.

På Skutvik lå lakseslakteriet pluss to oppdrettslokaliteter. Der jobbet han i helger og ferier fra han var 12 år gammel. Mange av barndomskompisene jobber der fortsatt. Det er laksen som gir lys i husan.

Men det var musikken som skapte drømmer, i begynnelsen. Hans greie var tangentinstrumenter. Bygda hadde og har et godt musikkmiljø. Unge Aasjord spilte i flere band, hovedsakelig rock. Idealene var slike som Åge (han sier ikke etternavnet, for Aleksandersen sier seg sjøl), Bruce Springsteen og Kim Larsens Gasolin’.

I et kystsamfunn må ungdommen tidlig flytte på hybel for å ta utdanning.

- Vi var en hel gjeng som dro til Sortland i Vesterålen og musikklinja der, sier han.

- Hvorfor Sortland og ikke Bodø som ligger nærmere?

- Ha-ha. Skutvik er en liten plass og vi ville ikke til storbyen. Men jeg fant snart ut at piano ikke var til å leve av.

Tom Eirik Aasjord. Foto: Bent-Are Jensen

Utprøving og eksperimenter

Etter jul første året dro han heim og fikk jobb på slakteriet heime på Skutvik, der foreldrene også arbeidet.

Så ville han prøve sjømannsyrket.

- Drømmen var å bli kaptein på en stor cruisebåt i sydligere strøk, røper han.

Neste stopp ble lengre sør enn fylkeshovedstaden Bodø: Grunnkurs mekanisk på Sørlandets Sjøaspirantskole i Kristiansand og undervisningsfartøyet «Sjøkurs».

For å ta VK1 sjøfartsfag satte han kursen nordover igjen, til Bodin videregående i Bodø.

- Men da jeg skulle bli lærling, viste det seg at jeg er fargeblind på noen nyanser, slik at det kunne bli problematisk å ta noen sertifikater for å bli styrmann, og det var jo målet. Jeg måtte tenke meg om på nytt. Så det ble å tjene penger på slakteriet på Skutvik mens jeg vurderte mulighetene, sier han.

Til Lille Chicago

Dette var i Follalaks-tida i Steigen. Og Follalaks samarbeidet med lakseprodusenten Nordkapp Sjøfarm på Magerøya (eller «Palmeøya» som finnmarkingene spøkefullt kaller den. Der er ingen trær) og slakteriet Nordkapp Edelfisk.

Som 18-åring ble Aasjord sendt nordover for å bidra med opplæring av personell. Snart takket han ja til jobben som driftsleder på slakteriet i Honningsvåg, som er kommunesenteret i Nordkapp.

Honningsvåg. Foto: Creative Commons

- Byen ble tidligere ofte omtalt som «Lille Chicago». Det er også tittelen på ei bok av forfatteren John Gustavsen. Fortjener den fortsatt navnet?

- Nei, ikke da jeg var der, sier han.

I tidligere tider, før Norge utvidet fiskerigrensen til 200-mil, var det vanlig at utenlandske trålmannskaper tok landlov i Honningsvåg. De lokale guttene likte ikke konkurransen om damene. Det var ikke bare finkultur som utspant seg da.

Mer skolegang

- Etter åtte måneder på slakteriet fant jeg ut at jeg måtte ta formell utdanning. Jeg fikk da jobb på lakserøykeriet til MaxMat som da lå ute på Langstranda i Bodø. Samtidig tok jeg påbygging av nødvendige fag fra videregående for å komme inn på Høgskolen, den som nå er blitt Nord universitet, sier han.

I 2005 tok han bachelor-grad i fiskeriøkonomi, og to år seinere var han siviløkonom med fordyping i økonomistyring.

Codfarmers' torskemærer kan skimtes nede til høyre. Foto: Arkivfoto Bent-Are Jensen

Med kontroll på tre selskaper

Første jobb ble som controller i Mainstream (tidligere Follalaks, nå Cermaq) i Steigen. Hans ansvarsområde ble Nordland og Finnmark. Jobben besto i regnskap, økonomiske analyser, rapportering og kvalitetssikring.

Han hadde i mellomtida stiftet familie i Bodø. Men da dattera ble født, ble det etter ett og et halvt år slutt med pendling mellom fylkeshovedstaden og Mainstreams hovedkvarter i Nordfolda. Hurtigbåten til Helnessund tar rundt én time og så var der en knapp halvtime fra kaia med bil til jobben.

- Det var greit å komme seg nærmere familien, sier han.

Verdens til da største produsent av oppdrettet torsk het Codfarmers som hadde hovedkvarter i Bodø, samt virksomhet rundt byen.

Controller ble han der også, inntil Widerøe lokket han til seg. Flyselskapet har hovedkvarter i Bodø, med distriktskontor på Fornebu i Oslo.

- Gjorde du dem ikke oppmerksom på at hovedflyplassen er flyttet til Gardermoen?

- Ha-ha. Widerøe holder til i et kontorbygg nede på Lysaker.

Aasjord ble fire år i flyselskapet som controller (der også) samt som leder av controller-avdelingen.

Tom Eirik Aasjord og luftig laks på Salmon Center i Bodø. Foto: Bent-Are Jensen

Bergtatt av ei øy

Høsten 2012 tok Nordnorsk Lederutvikling kontakt. Bedriften driver både lederutvikling og rekruttering. Konsernsjef Odd Strøm ville ha et prat.

- Jeg kjente litt til Odd fra før, fra Follalaks-tida. Men jeg var ikke klar til å flytte fra Bodø. Samboeren min og jeg dro til Lovund for å hilse på Odd og Aino [Olaisen] og for å se på øya, sier han.

Bodø-familien måtte bare gi seg over. De var solgt.

Nova Sea fikk ny økonomisjef som i mørkeste og mest stormfulle romjula 2012 flyttet til øya med samboer og to barn. Familien bodde der til sommeren 2015.

Deretter har økonomisjefen ukependlet mellom fylkeshovedstaden og Lovund. Og det skal han fortsette med.

Turen tar fem timer med hurtigbåt hver vei, inkludert ett skifte av fartøy. Alternativet er å få haik med øyas eget private helikopter, som Nova Sea eier en part i. Flymaskinen bruker 45 minutter på samme strekningen.

Lovund på Helgeland. Foto: Nova Sea

Fugl og fisk

Konsernet har hovedkvarter på Lovund pluss kontorer i bygården Salmon Center i Bodø sentrum, sammen med 25 andre firmaer med sammenlagt rundt 60 ansatte.

To dører bort i gangen fra Aasjords hjørnekontor sitter tidligere sjef Odd Strøm i en overgangsperiode. De har utsikt rett ned på kaia og utover havna.

Førsteetasjen deler de med eksportøren Polar Quality, noen konsulenter og utstyrsleverandører, brønnbåtrederiet Norsk Fisketransport og lakseselskapet Gigante. I tredje etasje vokser Mowi, og lengere opp i bygget sitter Salten Aqua.

- Her er det godt. Folkene her snakker samme språket.

- Men hvordan var reisen fra Widerøe tilbake til fiskeoppdrett – der er jo som fra fugl til fisk?

- Vel, som fra fly til fisk. Forskjellen er faktisk ikke så stor for en økonom, enten vi analyserer kabinfaktor eller fôrfaktor, antall passasjerer eller antall laks.

Skryter av forvaltningen

- Hvem fortjener skryt i sjømatnæringa – og da får du ikke nevne noen i Nova Sea?

- Det er et vanskelig spørsmål.

Aasjord tenker seg litt om.

- Jeg vil skryte av alle som jobber i denne fantastiske næringa, enten de befinner seg ute på mærkanten, i transport, på slakteri eller på kontor. Og så vil jeg skryte av gründerne som har startet dette industrieventyret.

- Er du politisk aktiv?

- Nei, og det har jeg heller ikke vært.

- Hva vil du gjøre hvis du blir fiskeriminister?

- Jeg ville prøvd å forenkle både regelverk og forvalting. Her er det mange etater å forholde seg til. Jeg ønsker meg en mer helhetlig styring av denne næringa. Men samtidig vil jeg gi ros til alle involverte offentlige etater for måten de håndterte algesituasjonen på på forsommeren. De var samarbeidsvillige og effektive. Mitt selskap ble ikke rammet, men det gir en viss trygghet å vite at forvaltningen fungerer ekspeditt når det virkelig trengs.

Mannen privat

- Hvilke fritidsinteresser har du?

- Jakt og fiske, men det er blitt stadig mindre tid til det.

- Hva var din siste kulturopplevelse?

- Det var Parkenfestivalen i Rensåsparken her i Bodø for et par uker siden. Min favoritt i år var Sigrid.

Parkenfestivalen i Bodø 2018. Foto er gjengitt med tillatelse fra arrangør. Pressefoto

- Hvilken bok leste du sist?

- Jeg leser ikke romaner, nesten bare sakspapirer. Men heime strømmer vi serier på digitale medier. Den siste var «Game of Thrones».

- Hvilken type musikk liker du?

- Der er jeg altetende. På radioen kan jeg svitsje mellom P3-morgen og Vinyl. Jeg har stadig en spesiell sans for Springsteen og Mumford & Sons.

- Hva skal du gjøre til helga?

- Da skal vi til Stokkvågen og døpe vår nye servicebåt «Nova Master» som skal ha base der, sier han.

Stokkvågen er et trafikknutepunkt i Lurøy kommune på Helgeland, der hurtigbåten gjør stopp på turen til Lovund. Nova Sea har hoveddelen av sin virksomhet i Lurøy.

Men tidligere i uka har Aasjord vært en liten tur til Lübeck i Nord-Tyskland, der teknologileverandører Baader feiret sine første 100 år på torsdag.

Træna sett fra Lovund. To lakseøyer på Helgeland. Foto: Nova Sea

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.