Fredagsgjesten
  • Trym Eidem Gundersen
  • Alder: 58 år
  • Familie: Samboer, datter på seks år (og hunden Selma)
  • Bosted: Milano
  • Stilling: Fiskeriutsending til Italia
  • Utdannelse: Handelsakademiet (som nå er en del BI)
  • Oppvekst: Oslo (Nordstrand)

Vi får etter litt fram og tilbake tak i fiskeriutsending Trym Eidem Gundersen via telefon. Han er på hytta si, som ligger nær Sokna, nordvest for Tyrifjorden i Viken fylke.

– Jeg kom meg hjem fra Italia torsdag forrige uke, og gikk rett i karantene. Jeg er frisk, og har ingen symptomer, men siden jeg kom fra Nord-Italia ble det slik. Her i fjellheimen er det ganske få hytter, og nesten ingen hytter med folk i. Det er meg og hunden min, Selma.

Den ufrivillige hytteturen er imidlertid ikke noe ferie.

– Det har vært en hektisk uke på jobb, med masse telefoner både fra norske og italienske aktører. Det er klart at det er mange som lurer på hva som skjer.

– Og hva skjer?

– Først var det flere provinser i nord som var stengt ned, men hele Italia ble praktisk talt stengt ned på tirsdag. Nå er det unntakstilstand, i første omgang frem til 3. april. Det er en veldig alvorlig situasjon, med stengte skoler, avlyste sportsarrangement og så videre. Alle restauranter må stenge etter klokken 18, noe som også påvirker samfunnet mye.

Positive tilbakemeldinger

Det er også strenge restriksjoner for å unngå at folk skal reise inn og ut mellom ulike områder, men varetransporten går omtrent som normalt.

– Vi har fått noen positive tilbakemeldinger fra våre leverandører om at logistikken fungerer godt. Produktene kommer frem fra hav til bord hver dag, og det handles fortsatt mye sjømat i Italia.

Italia er det tredje største markedet for norsk laks, med en årlig konsum nær 100.000 tonn (inkludert fisk som går inn via tredjeland). Det er også et av de store markedene som vokst mest de siste årene, med en tredobling i volumene på ti år.

– Vi har hatt noen uker med volumfall på 20–30 prosent sammenlignet med samme uke året før, noe som er langt mindre fall enn en kanskje kunne vente. Det er spennende å se hvordan det går denne uken. Vi får meldinger fra supermarkedkjeder om at matomsetningen generelt øker, noe som også gjelder sjømat og laks.

Fiskeriutsendingen sier at det er en klar vridning fra konsum ute til konsum hjemme.

– Italia er også det viktigste markedet for norsk tørrfisk, og vi ser noe av den samme trenden der.

Fiskeriutsending Trym Eidem Gundersen og norsk laks i Italiensk dagligvare. Foto: Susy Mezanotte

Gammel dagbok fra Røst

Når han ikke jobber, liker Gundersen å tilbringe mest mulig tid med familie og venner, kjøre telemark og spille squash.

– Når det er sagt er denne jobben også en livsstil, så det har dessverre ikke vært mye tid til squash de siste årene.

– Hva er din siste kulturelle opplevelse?

– Den er kanskje ikke den siste, men den som har gjort størst inntrykk det siste halvåret er definitivt er besøk i Vatikanet. Ikke mange kommer inn dit, men vi var et par stykker som fikk komme inn å se på dagboken som Pietro Querini skrev i 1432. Han forliste på Røst, og skrev detaljert om dagliglivet der. Han var også mannen som tok tørrfisken til Italia, noe som fikk store positive konsekvenser for norsk næringsliv i mange, mange år. Italia er fortsatt det klart viktigste markedet for norsk tørrfisk, med en verdi på over en halv milliard kroner.

– Å se den dagboken er noe av det heftigste jeg har gjort, legger Gundersen til.

Leser om irsk lærer

– Hva liker du av musikk og bøker?

– Lars Saabye Christensen er en forfatter jeg liker godt. Akkurat nå leser jeg boken «Læreren» av Frank McCourt, som handler om en irsk lærer i New York. Det er egentlig ganske tilfeldig at jeg leser den.

– Den er på norsk?

– Ja, men jeg forsøker også å lese litt på italiensk.

Av musikk liker han det meste. «Alt fra A-ha til italiensk musikk og opera».

Skryt til tidligere sjef

– Hvem i sjømatnæringen synes du fortjener skryt?

– Det er det mange som gjør. Det er mange gründere og eiere langs kysten som ikke tar ut utbytter, men bygger selskapene sine videre. Det foregår mye god innovasjon og nyskapning for å skape arbeidsplasser og vekst. Om jeg skal trekke frem en, så må det bli Olav Svendsen i Bremnes Seashore. De investerer mye i å utvikle nye produkter, som Salma.

Trym Gundersen, her som Salma-sjef. Bildet er fra september 2015. Foto: Anders Furuset

Gundersen var tidligere administrerende direktør i Salmon Brands, som eier Salma. Dette er et selskap eid av nettopp Bremnes Seashore, og dermed Svendsen og hans familie.

Svendsen ble nylig kåret til årets navn av Fiskeribladet og IntraFish.

– Det var svært fortjent, mener fiskeriutsendingen.

– Hva ville du gjort om du var fiskeriminister en dag?

– Da ville jeg ha slått et slag for Italia, og dratt dit for å lære. Landet er veldig viktig både for norsk laks og norsk tørrfisk.

– Det sier seg kanskje litt selv gitt at du er i karantene, men har du noen planer for helgen?

– Jeg holder meg her på hytta, og håper på at jeg får litt mer tid til å gå på ski. I tillegg håper jeg å få fullført boken.

Gundersen reiste på hytta 5. mars. Intervjuet med ham ble gjennomført onsdag 11. mars. Først i helgen 14. - 15. mars kom de første oppfordringene fra sentrale myndigheter om at folk ikke skulle reise på hyttene sine.

Les også: