Etter å ha forsøkt i flere uker lykkes vi endelig. Steven Rafferty har en halvtime ledig i kalenderen, og tar imot Intrafish på sitt relativt beskjedne hjørnekontor i 15. etasje i et flott glasshus i Bjørvika, rett ved Oslo S.
– Det er en ære og et privilegium å kunne lede et selskap som Cermaq, sier Rafferty.
- Alder: 59 år
- Stilling: Konsernsjef i Cermaq
- Utdannelse: Regnskapsfører
- Bosted: Oslo (foreløpig på et hotellrom, flyttelasset med møbler og lignende fra Chile er forsinket)
- Oppvekst: Edinburgh, Skottland
- Familie: Spansk samboer, tre voksne sønner i Skottland
I mars tok han over som toppsjef etter Geir Molvik, som gikk av med pensjon. Rafferty er ikke ny, hverken i Cermaq eller Norge. Han kom fra stillingen som administrerende direktør i Cermaq Chile, og har tidligere jobbet i ulike lederroller i havbruksnæringen, blant annet i Norge.
– Jeg elsker Norge, hvor det meste av innovasjonen i bransjen skjer. Samtidig har jeg naturligvis veldig passion for Canada og Chile, hvor jeg kom fra.
Så lang har ikke de ansatte i Cermaq merket stort til at møringen Molvik er byttet ut med skotten Rafferty, ifølge skotten selv.
– Foreløpig går det sin vante gang, og det er på ingen måte noen revolusjon. Jeg jobber med å bli kjent med ledere i organisasjonen, men det kan kanskje komme noen endringer etter sommeren, sier han.
Lange dager
Cermaq-sjefen bruker mye av sin tid og energi på å finne ut hvordan virksomheten kan vokse, både i Norge, Chile og Canada som er de landene selskapet har lakseproduksjon.
– Vi ser alltid etter muligheter for vekst. Cermaq har vært, og er, noe konservative. Vi har langsiktige eiere, og det er også slik jeg tenker.
Cermaq er verdens nest største lakseoppdretter målt i volum, inntil Salmar får gjennomført sine varslede oppkjøp av Norway Royal Salmon (NRS) og Salmonor, og fyker forbi. Japanske Mitsubishi Corp. eier 100 prosent av Cermaq.
Med virksomhet i ulike land og ulike tidssoner blir det ofte lange dager på Cermaq-sjefen.
– Jeg kommer vanligvis på kontoret før klokken åtte. Det er en rekke møter, både i Norge og utover ettermiddagen via video med Canada og Chile når de kommer på jobb. I denne bransjen kan det alltid oppstå noe uforutsett, og folk ringer meg hele tiden. Samtidig prøver jeg å sette av tid til å lese rapporter om industrien, for stadig å få mer og oppdatert kunnskap.
150 dager i året på veien
Rafferty startet laksekarrieren sin i Skottland, i Mowi, som da het Marine Harvest, tilbake i 1992.
– Så fikk jeg mulighet til å reise til Chile i 1995, på det som i utgangspunktet var en toårskontrakt. Jeg kom aldri tilbake til Skottland igjen. Jeg hadde aldri noe gjennomtenkt plan med karrieren min. Det ble 15 år i Marine Harvest, med en rekke oppkjøp og sammenslåinger.
Senere ble det ulike lederstillinger i selskap som Skretting / Nutreco, Cermaq og det polske selskapet Morpol, som etter hvert ble kjøpt av Mowi. Kontorsted var stadig skiftende, mellom ulike byer i USA, Nederland og Norge.
– Jeg har lært utrolig mye om ulike kulturer, og hvordan folk jobber ulike steder.
Rafferty har for øvrig vært fredagsgjest hos Intrafish tidligere, for ganske nøyaktig syv år siden. Da jobbet han i Skretting, og bodde i Stavanger.
- Verdens nest største lakseprodusent (målt i volum)
- Tidligere var selskapet kontrollert av den norske stat, nå er det heleid av japanske Mitsubishi Corp.
- Cermaq driver oppdrett av laks i Nord-Norge, Chile og Canada
- Hovedkontoret ligger i Oslo, mens hovedkontoret for Cermaq Norway ligger i Steigen, Nordland
- I 2020 omsatte konsernet for rundt 9,1 milliarder kroner, og hadde litt over 3.000 ansatte
Mye av de siste årene har Rafferty tilbrakt på ulike hoteller både i inn- og utland.
– Over mange år har jeg vel hatt nærmere 150 reisedager i året. Sånn sett var koronapandemien kanskje ekstra spesiell for meg, da jeg var i Chile i 20 måneder i strekk. Nå er en absolutt i gang med reisingen igjen. Jeg har nylig vært i Tokyo, og etter sommeren skal jeg besøke virksomhetene våre i Chile og Canada. Neste uke skal jeg med hele styret til Steigen, og snart er det Aquavision i Stavanger, NASF i Bergen og så videre.
Lærte seg spansk
Rafferty har totalt bodd rundt ni år i Norge, fordelt på flere perioder. Han forstår ifølge seg selv «noe norsk», men han insisterer på å gjennomføre hele intervjuet på engelsk.
– Her i Norge snakker alle så godt engelsk. Det var annerledes i Chile. Der måtte jeg lære meg spansk – du overlever ikke uten der nede.
– Hvordan er det å flytte så mye rundt i livet sitt?
– Det var ikke noe jeg planla, men jeg er blitt vant til det. Det er spennende, men det er klart en må ofre noe. Det har en kostnad å være langt borte fra venner og familie. Dette er kanskje ikke et liv for alle, men jeg har likt det.
Vannlekkasje hjemme
Cermaq-sjefen trives godt i Norge. Kulturen er relativ lik Skottland, folketallet og nærheten til sjøen likeså – og det er kort vei hjem med flere direkteflyvninger til Edinburgh hver dag.
– En ting jeg elsker med Norge er at kvinner og menn likebehandles, noe loven også er veldig tydelig på. Nordmenn er veldig lite arrogante, og respekterer alle – noe som ikke kan sies om alle land. Det er veldig fritt og trygt land, og mange lever livet sitt utendørs.
Selv liker han å være mye ute i naturen.
– Jeg både går og løper rundt ute i skogen. På vinteren går jeg til og med på langrenn, selv om jeg kan bli passert i løypa av 10-åringer, noe som er ganske flaut.
– Hva synes du om den norske arbeidsmoralen? Mange løper hjem allerede klokken 16, eller til og med før det?
– I mange land jobber en kanskje tolv timer, men jeg vil påstå at nordmenn ofte rekker å gjøre mer i løpet av seks timer enn hva andre gjør på tolv timer. Og selv om dere kanskje går tidlig hjem, er mange logget på etter middag og ungene er lagt. Jeg synes det er veldig bra at en har en sunn balanse mellom jobb og fritid.
– Har du selv noe fritid? Hva gjør du når du ikke jobber?
– Jeg elsker rugby, og spilte det aktivt før. Det er en flott sport, hvor det ikke er noen store stjerner, men alt handler om laget. Dessverre er det nesten ingen som spiller det har i Norge, men jeg elsker å se på det på tv.
Rafferty har tre voksne sønner, som alle studerer i Skottland.
– Jeg prøver å se dem mest mulig, og elsker å ta dem med på fotballkamper og slikt. Det er kvalitetstid for familien vår.
I helgen skal han også til Skottland, på noe som kanskje ikke blir årets kuleste tur.
– Jeg har visst en vannlekkasje i leiligheten min som jeg må fikse. Naboen under ringte og klaget. Det er kanskje ikke så rart han ikke er helt fornøyd.