Therese Berg
  • Fabrikksjef i Nordlaks
  • Datteren til laksegründer av Nordlaks, Inge Berg.
  • Studerte havbruksdrift og ledelse ved Nord universitet i Bodø
  • Gift, og har to barn.
  • Bor i Stokmarknes i Nordland.

– Jeg vil ikke ta over, men dersom det skulle bli aktuelt håper jeg det blir sammen med de tre søsknene mine at vi kan styre skuta sammen. Man vet jo ikke hva som skjer i fremtiden, men så langt har jeg ikke planer om det, sier Therese Berg.

Fabrikksjefen er i full gang med arbeidsdagen sin når IntraFish slår på tråden, og 30-åringen begynner å bli godt vant i rollen som fabrikksjef etter fem år. Berg var bare 25 år da hun gikk inn i familiebedriften som fabrikksjef etter at onkelen sa opp stillingen. Siden da har hun blitt både ektefelle og mor til to.

Det var da Berg som 24-åring bodde et år i Kina og jobbet som trainee i regi av Nordlaks at telefonen om fabrikksjef-jobben kom. Det var ingen andre ringere enn sjefen selv, Bergs far, som ringte for å høre om datteren kunne være interessert.

– Jeg og samboeren min trivdes veldig godt og var på nippen til å bli værende lenger da pappa ringte meg i eksamenstiden rett før jul og fortalte at onkelen min hadde sagt opp som fabrikksjef. Jeg husker jeg syns det var så trist. Han har jo tross alt vært med å bygge opp filethallen og slakteriet, forteller Berg.

Therese Berg og pappa Inge Berg tilbake i 1992. Foto: Privat

Tidligere hadde hun gått i lære hos onkelen og fått innsikt i hvordan det er å være fabrikksjef, og bestemte seg så for å studere havbruksdrift og ledelse ved Nord universitet i Bodø. Nå skulle hun overta jobben.

– Jeg husker jeg sa til min far at han burde tenke seg om en gang til, jeg var jo bare 24 år gammel og syns det var litt tidlig. Jeg hadde et ønske om å skaffe meg mer erfaring og komme inn med kunnskap på andre områder, sier hun til IntraFish.

Fabrikksjefen legger til at hun nærmest er vokst opp på fabrikken, men at det likevel var mye å lære. Hun legger ikke skjul på at det har vært krevende, og at læringskurven har vært bratt.

Ikke gitt at hun skulle jobbe i familiebedriften

Av en søskenflokk på fire er det foreløpig bare Therese Berg som har valgt å gå inn i familiebedriften. Det var likevel ikke gitt at det var denne veien hun skulle gå.

Søskenflokken samlet for å se på Havfarmen under bygging. Foto: Privat

– Fotball har alltid vært min store lidenskap, og når man ikke helt vet hva man skal bli når man blir stor var det ingen tvil om at idrettslinjen var det rette valget.

Da Berg gikk på idrettslinjen møtte hun også ektemannen. De delte samme lidenskap, fotballen. Etter fullført videregående skole reiste de sammen til Bali et halvt år og studerte idrett før de kom hjem igjen. I løpet av det halve året i sol og varme ble hun mer sikker på at det var havbruk hun ville satse på.

Da hun kom hjem jobbet hun under onkelen i Nordlaks, og tok utdannelsen sin i Bodø.

Da Berg fikk muligheten til å flytte til Kina pakket de begge kofferten og reiste. Berg beskriver oppholdet i Kina som et eventyr, også her deltok hun aktivt i fotball.

Therese Berg sammen med sin samboer Yngve i Kina. Foto: Privat

– I 2015 ble norsk sjømat kastet ut av Kina, så vi fikk dessverre ikke inn så mye produkter i den perioden jeg var der, men jeg lærte mye om markedsføring og kommunikasjon likevel, sier hun.

Berg forteller at hun satt tett på Norges sjømatråd i kontorlandskapet med utsikt over Shanghai.

– Tror han syns det var artig

Therese Berg i Skottland, og jobber for da kalt Marin Harvest. Foto: Privat

– Hva sa far din da du valgte å gå samme vei som han selv?

– Vi har aldri blitt presset til å komme inn i denne næringen, og har kunnet velge hva vi har hatt lyst til å gjøre, men da jeg valgte å studere havbruksdrift og ledelse i Bodø, tror jeg han synes det var artig. Jeg håper da i alle fall det, sier Berg og ler.

Fabrikksjefen har tilbrakt mye tid i bedriften opp gjennom oppveksten. Da hun ble gammel nok fikk hun være med å pakke esker på slakteriet, og senere jobbet hun også på smoltanleggene, i filethallen, på sjøsiden og blant annet i salgsavdelingen og resepsjonen.

I studietiden var hun utplassert hos Mowi i Skottland.

– Det var helt fantastisk lærerikt. Jeg jobbet på en liten lokalitet der. Det var som å gå noe tilbake i tid, da man håndfôret. De hadde også mer moderne anlegg, men akkurat på den lokaliteten jeg var testet de hvilket fôr som var best av Ewos, Skretting og Biomar.

– Det var helt andre arbeidsforhold og krav enn det vi har, men for en opplevelse og erfaring å ta med seg, sier Berg.

– Alle må være med

I tillegg til egne erfaringer har hun hørt mange gode historier fra de eldste traverne om hvordan ting var før.

– Det er mye som har forandret seg, spesielt på kvalitetssiden og kravene som stilles til næringen.

– Det er mange som ikke helt vet hvordan vi driver i dag, og mange forbinder det kanskje med hvordan ting var før. Det er mye som har skjedd de siste årene, og det har aldri vært mer fokus på krav som stilles til næringen, enn det som er nå, mener Berg.

– Hva tenker du om omdømmet til næringen i dag?

– Jeg tenker det er synd at det er slik det er, men jeg tror det også er en blanding av at vi kanskje ikke er flink nok til å være i media. Normalt sett hadde jeg kanskje sagt nei til å stille opp i dette intervjuet, sier Berg og ler.

Berg forteller at Nordlaks satset på en kommunikasjonsavdeling tilbake i 2016, og ser en nytteverdi av det.

– Det er dette med å kunne fortelle hva vi driver med, og å være synlige i kanaler som Facebook. Jeg har et inntrykk av at vi har god dialog med pressen, men at man kan bli enda bedre er det ingen tvil om.

Therese Berg har jobbet som fabrikksjef i Nordlaks de siste fem årene. Foto: Privat

Berg sitter også i Nordlaks sitt styre og får et godt innblikk i hva som rører seg i næringen.

– Det er dessverre slik at man hører en del negative ting om næringen, og hva kan vi gjøre for å snu det, spør Berg.

Svaret mener hun å ha.

– Vi er avhengig av at hele næringen tar diskusjonene og kampene, og er åpne. Det holder ikke at noen gjør det, alle må være med, mener hun.

Potetrolle

I november opplevde de selv et koronautbrudd i Nordlaks Produkter der 16 ansatte testet positivt på koronatest. De var kjapt ute på sine nettsider og informerte om hva som hadde hendt.

– Hvordan er det å være fabrikksjef i en tid som dette?

– Det er både spennende og utfordrende. Vi hadde ett tilfelle i sommer, men det er først i denne tiden vi virkelig er blitt rammet på slakterisiden.

Hun legger til at de har hatt gode rutiner som har vist seg å fungere godt når de først ble rammet.

Jobben som fabrikksjef for øvrig beskriver hun som en potetrolle.

– Jeg gjør litt av alt, sier hun.

Hun mener jobben passer henne ypperlig, for hun liker å ha mye å gjøre og at det skjer ting rundt henne hele tiden. Berg er med andre ord ikke kjent for å sitte i ro.

Løser problemer mens hun går

– Hva gjør du for å koble av da?

–De første årene ble det nesten slik at man aldri koblet av, men etter at jeg fikk barn blir det litt andre prioriteringer og at man kobler litt av når man er med dem. Da legger jeg bort telefonen, sier hun.

PÅ fritiden er Therese ofte å finne på en fjelltopp, her på Strøna med utsikt over til Melbu. Foto: Privat

I tillegg har Berg en forkjærlighet for høy puls og fjelltopper. Nå bestiger hun mest fjelltopper hjemme i Nordland, men det ble også noen toppturer under oppholdet i Kina.

– Det er godt å komme seg ut og tenke på litt andre ting, og med god musikk på øret blir det enda bedre. Man får jo gjerne også reflektert litt over dagen som har vært, eller hendelser fra tidligere, og da finne rman kanskje løsninger på ting mens man går også.

Hun innrømmer imidlertid at tankene av og til vandrer over på jobb.

– Det skulle nesten vært implementert i arbeidshverdagen at man går en liten halvtime og reflekterer litt, sier Berg og ler.

Therese Berg tok seg noen toppturer under oppholde i Kina. Foto: Privat

Ingen planer om å overta familiebedriften – ennå

Berg trives godt som fabrikksjef, men forteller at hun av og til leker med tanken om å flytte til Kina igjen.

– Vi har snakket i ettertid om å kanskje flytte tilbake med ungene, vi får se om den drømmen noen gang gåri oppfyllelse, sier hun.

Berg vil ikke si noe fast bestemt om fremtiden, og understreker at veien blir til mens hun går, og det er foreløpig ingen planer om å ta over familiebedriften etter sin far.

Stolt av foreldrene sine

Hun legger imidlertid til at hun er svært stolt av foreldrene sine.

– Mamma har vært en god støttespiller med sin kunnskap. Både hun og pappa er mine største forbilder på hver sin måte, forteller Berg.

– Og pappa er så tøff som står for det han mener. Jeg beundrer han sånn for det, for han hadde ikke støtte da han startet opp, bortsett fra i banken da som solgte han konkursboet. Han har virkelig satset, og satser ennå.

Hele familien Berg samlet da Havfarmen kom til Vesterålen sommeren 2020. Foto: Privat

Hun peker mot Havfarmen. Gjennom utviklingstillatelser har selskapet realisert planene om en havfarm til havs.

– Noe av det han har fått til kan nesten bli sett på som flaks, men han har gjort de rette tingene til de rette tidspunktene. Jeg må også skyte inn at det hadde ikke vært det samme uten alle de gode kollegene som har vært og er i Nordlaks systemet.

– Jeg tror det er mange gründere som har den egenskapen. Det å kunne se langt frem i tid. Ting skjedde litt fortere før, i dag er det lange søknadsprosesser. Og det å ha den egenskapen tror jeg er sånn gründergreie. Jeg har ikke den egenskapen selv om jeg er datter av far min, avslutter Berg og ler.