IntraFish og Fiskeribladet er på plass med egen stand, D-301, som du finner rett ved inngangen til hall D1.

Herfra fronter IntraFish nettsiden vår de neste dagene og vi er på plass i Trondheim med storparten av redaksjonen vår. Vi lover mange interessante saker og glimt fra årets Aqua Nor-messe.

Første sak ut i dag var det store nyheten om nye utviklingstillatelser, som fiskeri- og sjømatministeren slapp i dag tidlig, sammen med distrikts- og digitaliseringsminister Linda Hofstad Helleland.

Niklas Rasmussen og Asbjørn Rasmussen i Lofotteina er på plass på Aqua Nor. Selskapet har utviklet en fisketeine for krabbe og hummer – som er produsert av restplast fra oppdrettsnæringa. Sirkulær økonomi i praksis med andre ord. Foto: Ann Eileen Ditlevsen Nygård

I går tjuvstartet messen med en digital konferanse, hvor Eat-gründer Gunnhild Stordalen var et av de store trekkplastrene. Hun er bekymret for det lave forbruket av sjømat blant ungdom.

Aqua Nor har gjennom 40 år samlet det som kan krype og gå av næringsutøvere innen norsk og internasjonal havbruksnæring. Om lag 25.000 gjester er innom messen i løpet av messedagene for å skaffe seg siste nytt om teknologi og utvikling i næringen.

. Mørenot er på plass på Aqua Nor 2021. Foto: Camilla Aadland

Og absolutt siste nytt om oppdrett i lukka anlegg kan du forresten få med deg på vårt eget arrangement, Sjømatpulsen, som går av stabelen direkte fra Aqua Nor klokken 15:30 i dag.

Programmet er todelt og inneholder først en faglig debatt: «Slik kan lukka anlegg bli lønnsomt og bra for fisken». Her deltar Håkon André Berg fra Salmon Evolution, Åsa Maria O. Espmark fra Nofima og Tor Hellestøl fra Fishglobe. Debatten skal ledes av nyhetsredaktør Camilla Aadland.

Det samme er denne landbasert-leverandøren. Foto: Camilla Aadland

Andre del av Sjømatpulsen er en politisk debatt om temaet. Her finner vi Odd Emil Ingebrigtsen (H), Cecilie Myrseth (Ap) og Kriss Rokkan Iversen (MDG) i panelet. Den politiske debatten ledes av ansvarlig redaktør Øystein Hage.

Fiskeridirektoratet er på plass for å prate med havbruksnæringen. De har vært på stand så lenge de kan huske, men i år har de med seg en fersking Audun Århus, rådgiver i kyst og havbruksseksjonen region nord.

Fiskeridirektoratet er også på plass på Aqua Nor. Her ser vi Leni Marie Lisæter, seksjonssjef region Vest, og Audun Århus, rådgiver i kyst og havbruksseksjonen region nord. Foto: Ruth Mari Skulbru

– Foreløpig har det gått veldig bra. Jeg ikke fått tid til å se meg så mye rundt ennå. Så når vi er ferdige her, så ser jeg frem til å vandre litt rundt og se hva som skjer.

– Hva er det viktigste dere formidler her i dag?

– Det står på veggen bak oss, livet i havet. Det er viktig for oss å være der næringen er. Hvis noen vil prate med oss, og det å være i kontakt med folk er viktig, spesielt etter den perioden med korona vi har vært gjennom, sier Leni Marie Lisæter, seksjonssjef region Vest.

Morten Thorstensen, rådgiver i Akvaplan-niva, er blant messeveteranene. Her sammen med en annen messeveteran, Anton Giæver, avdelingsdirektør for akvakultur i Akvaplan-niva, lengst ute til venstre. Foto: Ruth Mari Skulbru

– Vi har deltatt siden 1985, det er jo en liten prestasjon i seg selv, forteller Anton Giæver, avdelingsdirektør for akvakultur.

På stand hos Akvaplan-niva viser de frem ny teknologi.

– Denne egner seg litt bedre langs kysten der man kan kjøre inn i oppdrettsanlegg eller i en trang fjord, sier Morten Thorstensen, rådgiver i Akvaplan-niva.

Giæver forteller at man er nødt å ta i bruk nye metoder.

– Da er dette en av flere farkoster vi har som kan brukes til å overvåke miljøet eller logge det vi måtte ønske, å gjøre mer miljørettede undersøkelser i næringen.

Akvaplan-niva tilbyr tjenester til havbruksnæringen. Giæver forteller at havbruksnæringen er veldig viktig for dem.

Klappet og klart for gjesteinnrykk på de fleste stands på Aqua Nor 2021. Foto: Camilla Aadland