Atlantic Sapphire
  • Ble startet av tremenningene Johan Andreassen og Bjørn-Vegard Løvik sammen med danske Thue Holm i 2010.
  • Like etter videregående etablerte Andreassen og Løvik leppefiskselskapet Villa Organic i 1995. 15 år senere solgte de selskapet til Lerøy og Salmar og startet samme år opp Atlantic Sapphire for å drive landbasert oppdrett i USA.
  • Atlantic Sapphire bygger verdens største landbaserte oppdrettsanlegg i Homestead i Florida med et mål om å produsere 95.000 tonn ferdigsløyd Florida-laks innen 2026.
  • Selskapets anlegg i Danmark, med kapasitet på 2400 tonn i året, begynte å brenne 15.09.

Onsdag kveld brøt en storbrann ut ved landbasertoppdretteren Atlantic Sapphires danske anlegg i Hvide Sande.

– Alle ansatte er trygt ute av bygningen og gjort rede for. Det er ingen meldte personskader, opplyste selskapet i en børsmelding onsdag kveld.

Brannen oppsto ifølge myndighetene rundt klokken 20.30 onsdag. Ifølge danske Ekstrabladet ble 40 personer evakuert.

Stuper på børs

Ifølge selskapet er det ventet at brannen har skapt omfattende skade ved anlegget deres.

– Bygget som ble bygget i 2012 er brent. Det gamle pilotanlegget og det nye pilotanlegget brant. Vi står igjen med smoltavdelingen vår, sier Thue Holm, daglig leder i Atlantic Sapphire, til IntraFish.

Torsdag morgen stuper Atlantic Sapphire-aksjen på Oslo børs. Aksjehandelen ble umiddelbart satt på pause. Rundt ti minutter etter børsåpning ble det åpnet for handel av aksjen, som er ned over 20 prosent

Ifølge Dagens Næringsliv er aksjen den nest mest omsatte torsdag, etter Equinor. Markedsverdifallet til landbasertselskapet er på over én milliard.

Årsaken til brannen er per nå ukjent. All biomassen i anlegget er ventet å være tapt. Selskapet har tidligere estimert produksjonen ved anlegget til 2400 tonn årlig.

Atlantic Sapphires landbaserte anlegg i Hvide Sande i Danmark ble rammet av en brann 15. september. Foto: Atlantic Sapphire

Analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto forteller til IntraFish at kursfallet på børs torsdag morgen ikke er overraskende.

– Det er ikke overraskende med tanke på at det har vært flere hendelser. Det gjør at folk mister tiltro til selskapet, og da faller aksjen, iser han.

Overtent

Klokken 00.30 natt til torsdag fortalte Atlantic Sapphires finansdirektør Karl Øystein Øyehaug til IntraFish at brannen fortsatt pågikk.

Han fortalte samtidig at biomassen ved anlegget var av «begrenset finansiell verdi», og at den største delen av anlegget, som har navnet Langsand 2, var tom og «fullt forsikret». Ifølge børsmeldingen sendt onsdag er selskapet brannforsikret til en verdi av 283 millioner kroner/33 millioner dollar.

– Den økonomiske effekten av brannen er ikke nødvendigvis så stor, om selskapet får utbetalt forsikringen, sier Johannessen i Pareto.

Han legger til at torsdagens kursfall kan ha sammenheng med at det er blitt skapt usikkerhet rundt hvorvidt lignende kan skje ved Atlantic Sapphires' anlegg i Miami også.

– Dette viser at det er generell høy risiko ved landbasert oppdrett. Dette er den tredje store hendelsen for selskapet, som har sunket 70 prosent på børs gjennom året, sier Johannessen.

Blant annet opplevde selskapet en massedødhendelse i sommer, da 400 tonn fisk gikk tapt som følge av en menneskelig feil med et filtersystem.

IntraFish har tidligere i år omtalt at de fleste børsnoterte landbasert-selskaper, med unntak av Salmon Evolution, har opplevd kraftig nedgang på børsen.

Stilte med mye personell

Den danske nyhetsnettsiden Presse-Fotos beskriver at brannvesenet stilte med et stort antall personell under slukningen av brannen i Danmark, og at flammene sto høyt over bygningen, som nettsiden beskriver som overtent.

Til Ekstrabladet sier politivaktsjef Jesper Brøndum at det var en fabrikkansatt som meldte inn brannen. Han forteller at politiet fjernet oksygentankene som var koblet på landbasertanlegget under brannen.

– Vi er ikke for å ha oksygentanker der under en brann, så vi fjernet dem. Det kostet laksen livet. Men alternativet hadde vært kokt fisk, sier han til avisen.

Klokken 05.41 skriver lokalt politi på Twitter at røykutviklingen ved brannområdet er på et minimum, og at den driver ut mot fjorden.

– Det er ikke lengre nødvendig å holde vinduer og dører lukket slik situasjonen er nå. Slkningsarbeidet har godt effekt, men kan vare hele dagen, skriver politiet.