STORBRITANNIAS FISKERIMINISTER

Offisiell tittel er «Parliamentary Under-Secretary of State for Farming, Fisheries and Food”

Wikipedia melder: “The Minister for Agriculture and Food is a junior position in the Department for Environment, Food and Rural Affairs in the British government”

De fleste land har ikke egen fiskeriminister. Ansvar for sjømat er som regel underlagt andre departementer

Norge utnevnte verdens første fiskeriminister i verdens første fiskeridepartement i 1946. Men det norske fiskeridepartementet er nå slått sammen med et annet, til Nærings- og fiskeridepartementet

– Dette er den første turen til utlandet siden jeg tiltrådte i februar i fjor. Det gjorde godt å komme seg ut, sa hun til de rundt 130 deltakerne i salen, som satt på stoler plassert i forhåpentlig smittetrygg avstand fra hverandre.

Hun minnet om at den første eksporten av fisk fra Norge til De britiske øyer skjedde allerede i år 800.

– Akvakultur er i dag viktig for begge våre land, sa hun. Laks er Storbritannias største enkeltprodukt innen mateksport.

Hun inviterte norske investorer og mer norsk «avansert teknologi» til Storbritannia, og reklamerte for skalldyr-dyrking i Sør-England, som hun mener norske akvakultur-aktører burde få øynene opp for.

I fokus: fiskeriminister Victoria Prentis fra Storbritannia. Foto: Lena Knutli

Den nylige handelsavtalen mellom de to land har medført null toll på fiskefôr, noe hun mener vil føre til økt handel og enda tettere samkvem.

The Ingebrigtsens

Andre innledere var navnebrødrene Ingebrigtsen fra Bodø, fiskeriminister Odd Emil og Fiskerlagets leder Kjell som er styreleder i stiftelsen Nor-Fishing som arrangerer Aqua Nor – som for lengst er blitt verdens største messe for akvakultur-teknologi.

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen gir beskjed til sin statssekretær. Storbritannias Victoria Prentice fremst til høyre. Foto: Lena Knutli

Nesten 600 boder

I pandemi-året 2021 rommer messen rundt 590 boder, som er satt opp av rundt 700 utstillere. I tillegg kommer nesten 90 digitale utstillere.

Messen tyvstartet mandag, med offisiell åpning i dag. Den avsluttes fredag, som er student-dagen da flere hundre studenter stikker innom. Trondheim regnes som teknologi-byen i Norge. Men det er ikke bare fiskeristudenter som kommer; det er også økonomer, biologer og samfunnsvitere.

Hver femte fra utlandet

På grunn av pandemien ventes det færre besøkende i år enn under forrige messe i 2019, da antallet bikket 28.500. Hver femte av dem var utlending.

I år er 27 forskjellige land prepresentert, mot 75 på forrige messe. Danskene stiller i år med to paviljonger som hver rommer mange bedrifter. Kinesere og koreanere er kommet til Trondheim, pluss skotter, tyskere, franskmenn og andre.

– Hvis like mange nordmenn besøker oss i år som for to år siden, vil 22.000 ha vært innom her, men det er vel for mye å håpe på. Mitt anslag er 20.000 besøkende i løpet av hele uka. Maks antall er 5.000 inne på messeområdet samtidig, sier Aqua Nors kommunikasjonsdirektør Erik Hempel til IntraFish.

I år har det vært flere avbestillinger fra utlandet, men norske bedrifter på venteliste har rykket inn i stedet.

Sjølskryt fra hjertet

De to navnebrødrene Ingebrigtsen reklamerte begge for sjømatens fortreffelighet, og de talte til sine egne. Mange honnørord ble nevnt, for eksempel bærekraft, miljø og stadige eksportrekorder.

God stemning: Fiskeriministrene Odd Emil Ingebrigtsen og Victoria Prentis. Trondheims ordfører Rita Ottervik til høyre. Foto: Lena Knutli

Alle innledningene ble holdt på engelsk.

– Akvakultur har alltid vært ei innovativ næring, preget av stadig nye krav både fra kunder og myndigheter, sa Kjell Ingebrigtsen.

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen roste det norske kontrollregimet, som er ett av de strengeste i verden, og derfor en garantist for laksenæringas globale suksess.

Fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen på stemmefiske. Foto: Lena Knutli

Tirsdag er messebyen Trondheim og Norges nordligste landsdel regntung, mens sola skinner i vanligvis våte Bergen som av mange regnes som Norges sjømathovedstad.