Påtroppende skipper Svenn Magnus Steffensen i AQS var torsdag morgen på plass i Florø for å besiktige skadene på «AQS Tor» sammen med prosjektleder Geir Bjørvik Johansen i Moen Marin AS.

- Det ser overraskende bra ut, med tanke på hva den stakkars grønne båten har vært igjennom, sier Steffensen i en pressemelding.

AQS Tor til kai i Ålesund. Styrbord side har fått den største smellen. Foto: AQS

Flere skader

«AQS Tor» ankom Florø i natt etter å ha falt av det nederlandske lasteskipet «Eemslift Hendrika» tidligere i uken.

De mest synlige skadene er på styrbord side. Der er sida på båten trykt inn i messa. Disse skadene oppsto antakelig da båten ble kastet av dekket og traff en kranbom, ifølge meldingen.

Bak på hekken på babord side er det også noen skader, og kranfundamentet på styrbord side har fått seg en smell.

I tillegg har det blitt et hull i dekket etter at rekka har blitt trykket inn. Det er kommet noe sjøvann inn i hydraulikkrommet, men ikke mer enn 8-10 centimeter på dørken.

- Vi har ennå ikke fått undersøkt båten under vannlinja. Det får vi gjort fredag morgen. Da kommer dykkere for å sjekke båten, sier Steffensen i meldingen.

Må undersøkes nøye

«AQS Tor», som skal brukes som servicebåt i havbruksnæringen, har en verdi på 66 millioner kroner.

Skipperen var klar til å mønstre på båten denne uka, men nå blir planene endret. Båten skal først undersøkes nøye, repareres og gjennom nye tester og godkjenninger før den kan bli satt i drift.

Daglig leder Ove Løfsnæs sier at videre planer for båten vil bli lagt i samarbeid mellom Moen, Gjensidige og AQS, på grunnlag av status om bord og formelle forhold som forsikring.

- Vi gleder oss over at tilstanden om bord er bra, sier Løfsnæs, som roser Stadt Sjøtransport, kaptein Roman Antons og hans mannskap på slepebåten Stadt Sløvåg for innsatsen med å berge AQS Tor.

- De har gjort en fantastisk jobb og skal ha en stor takk for en utmerket operasjon på Stadthavet, sier Løfsnæs.