Sunnmøringen Mikael Lade Rønes har satset på alt fra lakseoppdrett i lukkede merder i USA til torskeoppdrett og helsekost, Han har vært i kontinuerlig hardt vær den siste tiden.

I fjor høst skrev DN at to av, selskaper, kontrollert av henholdsvis Bertel O. Steen-arvingen Ada Kjeseth (74) og seriegründeren Bjørn Mathias Apeland (69), hadde tatt arrest for over 20 millioner kroner hos Rønes privat og i hans selskaper etter å ha gitt lån som ikke er tilbakebetalt.

I januar i år ble det også klart at Rønes skyldte oppdrettsmilliardæren Helge Gåsø 26 millioner kroner. Da ble han reddet fra konkurs i siste øyeblikk.

Men det stopper ikke der.

Dette er saken
  • Den tidligere aksjemegleren Mikael Lade Rønes ble i 2008 dømt til fire års ubetinget fengsel for å ha lurt blant andre investorene Anders Ivar Olsen og skipsreder Per Sævig for flere titall millioner kroner.
  • De siste årene har han bygget seg opp en betydelig formue, særlig innen torskeoppdrett, gjennom det nå børsnoterte torskeoppdrettsselskapet Norcod. Salg av aksjer har gjort at egenkapitalen i hans hovedselskap Global as siden 2018 har gått fra minus tre til pluss vel 121 millioner kroner ved utgangen av 2020. Regnskapene for 2021 er ikke levert.
  • Rønes har også fått konsesjon for torskeoppdrett i Sykkylven gjennom selskapet Purecod, har investert i et oppdrettsprosjekt i Maine i USA (American Aquafarms) og i oppdrettsteknologi (Closedpen as).
  • I oktober i fjor skrev DN at to selskaper, kontrollert av henholdsvis Bertel O. Steen-arvingen Ada Kjeseth (73) og seriegründeren Bjørn Mathias Apeland (68) har tatt arrest for over 20 millioner kroner hos Rønes privat og i hans selskaper, etter å ha gitt lån som ikke er tilbakebetalt. I tillegg har selgeren av en leilighet på Tjuvholmen i Oslo tatt arrest for 1,5 millioner kroner fordi Rønes ikke klarte å betale leiligheten.
  • Rønes trakk seg deretter ut av alle styrene i selskapene han kontrollerer, og sier han jobber med nedsalg med sikte på å betale kreditorene det han skylder.
  • Torsdag ble et industrianlegg i Maine, USA, solgt med stort tap og Mikael Lade Rønes skal nå, ifølge daglig leder, ikke lenger være hovedaksjonær i hovedselskapet Blue Future.
Kilde: DN

Revisor har trukket seg

26. mai ble det registrert i Brønnøysundregistrene at Komplett Revisjon i Hønefoss har trukket seg som revisor for hovedselskapene i Rønes-sfæren, Global as og Blue Future. Daglig leder i revisjonsselskapet, Christian Berg Stenstrøm, vil ikke kommentere saken.

Men i revisorrapportene for de to selskapene for 2021 har han påpekt alt fra manglende rutiner og dokumentasjon samt ulovlige millionlån uten sikkerhet til hovedeier Lade Rønes.

I mai fikk også investor Ada Kjeseth rettens kjennelse på å ta ytterligere pant for nærmere seks millioner kroner. Tirsdag morgen måtte Blue Future-ledelsen møte i retten etter en konkursbegjæring fra en ansatt med ubetalt lønnskrav.

– Vi har hatt vedvarende likviditetsutfordringer som dommeren kjenner til, forklarte daglig leder i Blue Future, Eirik Jørs, i retten.

Og det gjorde dommeren. Tingrettsdommer Jan Atle Hansen var nemlig rettens administrator tidligere i vinter da Skatteetaten begjærte hovedselskapet Global as konkurs.

– Da ble det fortalt at ting var betalt, noe som viste seg ikke å være riktig. Så jeg har ingen tillit til hovedeier lenger, sa Hansen.

Daglig leder Eirik Jørs i Blue Future mente det er annerledes denne gangen.

– Min vurdering er at kravet vil bli gjort opp innen få dager, sa han.

Dermed gikk dommeren og saksøker med på gi Lade Rønes to ukers betalingsfrist, til 20. juni.

I mellomtiden, den 16. juni, skal den samme dommeren også håndtere en konkursbegjæring fra Skatteetaten mot Rønes helsekostselskap, Global Sky.

Nye løfter til kreditorer og aksjonærer

– Vi har som du vet ikke lagt skjul på at vi har hatt likvide utfordringer en stund der jeg og andre aksjonærer har bidratt med likviditet, skriver Mikal Lade Rønes i en sms til DN tirsdag ettermiddag.

–Det er iverksatt en rekke tiltak og vi ser resultatet av hardt arbeid selv i en presset likvid situasjon, noe som vil resultere i at våre kreditorer og aksjonærer blir fornøyde, skriver han og legge til:

– Dommerens utsagn har jeg ingen kommentarer til.

Mikal Lade Rønes ble slått personlig konkurs i 2006. To år senere ble 46-åringen, som hadde bakgrunn som aksjemegler i ABG Sundal Collier og Orion Securities, dømt til fire års ubetinget fengsel for å ha lurt blant andre investorene Anders Ivar Olsen og skipsreder Per Sævig for flere titall millioner kroner.

Ifølge dommen hadde han svindlet investorer for til sammen 42 millioner kroner.