Inntekter til kommunene fra oppdrettsnæringen fordeles gjennom et havbruksfond, som ble opprettet i 2016. Målet med fondet er å stimulere kommunene til å legge til rette for havbruksnæringen. Innbetaling til Havbruksfondet kommer fra salg av ny produksjonskapasitet i havbrukssnæringen.

Styret i Norges Kystfiskarlag etterlyser nå at fiskerinæringen blir hensyntatt i fordelingen av oppdrettsmillionene.

Tidligere i oktober presenterte Nærings- og fiskeridepartementet hvordan 1 milliard kroner fra Havbruksfondet skulle fordeles mellom 140 laksekommuner.

– Skadelidende

«Erfaring tilsier at disse midlene disponeres uten hensyn til kompensasjon for fiskeriene, som er den mest skadelidende næringa som følge av oppdrettsaktivitet. I takt med vekst i oppdrettsvirksomheten er det et faktum at viktige gyte- og oppvekstområder for villfisk er under stadig sterkere press», heter det i vedtak fra styret i Kystfiskarlaget.

I vedtaket vises det til at Kystfiskarlaget «erfarer at fiskere får beskjed om at det ikke gjenstår midler å søke om, til tross for at det utbetales store summer til kommunene hvert år.»

Styret i Kystfiskarlaget mener at midler fra havbruksfondet eksempelvis kan øremerkes til utbedring av statlige fiskerihavner, støtteordninger eller lån til fartøykjøp.

Krever gjennomgang

Norges Kystfiskarlag fattet i styremøte 27. oktober følgende vedtak:

«Norges Kystfiskarlag viser til at det er fiskerinæringa som bærer de største konsekvensene av oppdrettsvirksomhet – både gjennom arealbeslag og forurensning av fjordsystemer. Med bakgrunn i dette krever Norges Kystfiskarlag en nærmere gjennomgang av havbruksfondets innretning, hvor vi ber om at langt større andeler av fondets midler tilfaller fiskerinæringa. Dette kan gjøres ved at kommunens tildelte midler avsettes til fiskeriformål, som for eksempel oppbygging og fornying av fiskeflåten innad i kommunene».