Det går fram av en pressemelding mandag.

Byggestart er i år og når anlegget er fullt operasjonelt i 2023 vil restvarmen bidra i produksjonen av 9000 tonn ørret årlig. Både energiforbruket og karbonavtrykket vil dermed blir kraftig redusert i det som partene beskriver som et bærekraftig prosjekt.

Hima skal altså etablere et landbasert oppdrettsanlegg basert på resirkuleringsteknologi, også kjent som RAS på Rjukan. Green Mountains DC2-Telemark ligger kun 800 meter fra oppdrettsanlegget. Ved å koble de to anleggene sammen med et rørsystem, kan Green Mountain levere oppvarmet vann til Hima, går det fram av meldingen.

Bruk av varmevekslerteknologi vil sikre at Hima-anlegget kan bruke energien fra vannet for å oppnå riktig vanntemperatur i sin RAS-løsning. Det samme vannet blir deretter returnert til Green Mountain etter bruk. På det tidspunktet vil vannet ha en lavere temperatur som igjen kan brukes til kjøling av datasenteret – og skaper dermed et sirkulært prosjekt.

– Spillvarmen representerer en betydelig kostnadsbesparelse i produksjonen vår. Vi er glade for at vårt oppvarmingsbehov kan bidra til å redusere miljøavtrykket til Green Mountain og samtidig kjøle datasenteret tilbake. Dette er virkelig en vinn-vinn-løsning for begge parter, uttaler administrerende direktør i Hima Seafood, Sten Falkum, i meldingen.