Moen Marin hadde fire av sine fartøy om bord på lasteskipet «Eemslift Hendrika» da skipet havarerte, opplyser selskapet i en pressemelding torsdag ettermiddag.

– Det viktigste har vært å berge folk, miljø og verdier, i den rekkefølgen. Nå ser det ut til å gå bra med alle tre, uttaler Terje Andreassen, daglig leder i Moen Marin, i pressemeldingen.

Ikke opplevd lignende før

Selskapet opplyser om at de årlig leverer rundt 30–35 havbruks- og servicefartøy globalt, og omtaler «Eemslift Hendrika»-hendelsen som første av sitt slag. Moen Marin ble i desember 2019 kjøpt opp av Scale AQ, hvor Salmar-grunnlegger Gustav Witzøe er hovedeier.

De fire fartøyene har en totalverdi på rundt 150 millioner kroner, opplyser selskapet.

Andreassen opplyser i pressemelding at situasjonen fortsatt er uavklart, og at de vil gjøre inspeksjoner når de er kommet i havn.

– Vi har ikke full informasjon om de øvrige båtene, og den endelige oversikten får vi først når vi får inspisert eventuelle skader, sier Andreassen, og legger til at fartøyene er godt forsikret.

Vil ikke opplyse om kjøpere

Moen Marin-sjef Terje Andreassen bekrefter i en tekstmelding til IntraFish at de har en servicebåt som står under dekk – i tillegg til de to som står på dekk. Han vil ikke opplyse hvem som har kjøpt båtene.

Onsdag ble det klart at bergingen av «Eemslift Hendrika», som utføres av det kjente selskapet Smit Salvage, utsettes til torsdag. Det samme gjaldt i utgangspunktet også bergingen av servicebåten «AQS Tor», som det ble oppdaget at hadde ramlet av dekket på lasteskipet tirsdag. Sistnevnte berging gjennomføres av en slepebåt fra Stadt Sjøtransport, på vegne av AQS, Moen Marin og Gjensidige.

Selv om også denne aksjonen var ventet å gjennomføres torsdag, kom det onsdag ettermiddag en ny kontrabeskjed fra AQS:

– Siste oppdatering fra Stadt sjøtransport og slepebåten Stadt Sløvåg er at de vil gjøre et forsøk på å koble opp AQS Tor så fort været tillater det, og det kan skje allerede i kveld, opplyse uttaler AQS-kommunikasjonssjef Ove Magne Ribsskog i en pressemelding.

Årsaken til det er værsituasjonen torsdag.

– Tidligere info gikk ut på at de ville avvente til torsdag morgen, men de vil ikke vente hvis de ikke må. Utpå dagen torsdag er det meldt dårligere vær igjen, og derfor tør de ikke vente for lenge før de gjør et forsøk, skriver Ribsskog videre.

Den 24 meter lange båten AQS ventet å motta har en verdi på rundt 66 millioner kroner, og skulle etter planen gå til generelt servicearbeid i havbruksnæringen langs norskekysten.

– Det ser overraskende bra ut i forhold til hva vi fryktet. Men vi må selvsagt undersøke tilstanden på den. Men per nå ser det positivt ut, fortalte Ribsskog i AQS til IntraFish tidligere onsdag, da ferske bilder av «AQS Tor» ble publisert.