Det opplyser Kystverket i en oppdatering torsdag klokken 05:30.

- Det går veldig sakte, i 2–2,5 knop, så det kommer til å ta tid før de er framme. Men alt ser veldig greit ut. Det går rette veien, og etter planen, sier operasjonsleder Per Algrøy i Vest politidistrikt til Bergens Tidende klokka 5:20.

Kystverket erklærte i går kveld statlig aksjon, og iverksetter mobilisering av oljevernressurser i området. Klokken 21:45 var det kommet bergingsmannskaper ombord.

Åtte timer

Per onsdag kveld klokken 20.50 drev fartøyet direkte mot Stadtlandet i en fart på ca. 1,5 knop, og avstanden er rundt 10 nautiske mil til land. Ifølge Kystverkets beregninger tilsier det at skipet kan treffe land i løpet av åtte timer.

− Forholdene har endret seg i løpet av ettermiddagen og kvelden, og vi er bekymret for at fartøyet ikke følger den drivbanen den opprinnelige planen var basert på, opplyser beredskapsdirektør Hans-Petter Mortensholm i Kystverket i en pressemelding.

Frykter oljeutslipp

De setter nå statlig aksjon, med det mål om å få slept havaristen.

− Samtidig forbereder vi oss på et verstefallsscenario der vi får en grunnstøting, uttaler Mortensholm.

Kystverket har de siste dagene advart om at de frykter hva som skjer om det nederlandske lasteskipet får oljeutslipp, ettersom den inneholder 350 kubikk tungolje, 75 kubikk diesel og 10 kubikk smøreolje. Det er spesielt tungoljen Kystverket er bekymret for.

− Området har spesielt sårbare naturområder, og vi ønsker ikke at de skal utsettes for belastningen av et oljeutslipp, uttaler Mortensholm.

− Forholdene har endret seg i løpet av ettermiddagen og kvelden, og vi er bekymret for at fartøyet ikke følger den drivbanen den opprinnelige planen var basert på, er meldingen fra Kystverket onsdag kveld. Foto: Kystvakten

Sender helikopter

I sin siste oppdatering skriver Kystverket at et redningshelikopter er på vei ut til «Eemslift Hendrika» for å gjøre et forsøk på å heise personell om bord for å feste slepetau til den. Klokken 21:45 skriver Kystverket at det har lykkes å få bergingsmannskaper om bord.

Onsdag morgen ankom slepebåtene «BB Ocean» og «Normand Drott», som er hyret inn av det nederlandske bergingsselskapet Smit Salvage, stedet hvor «Eemslift Hendrika» befinner seg.

Tidligere onsdag kveld ble det kjent at den grønne servicebåten «AQS Tor», som falt av dekket til «Eemslift Hendrika», ble berget, og at den nå er på vei mot Florø, hvor den er ventet å ankomme torsdag morgen.