Ifølge Hovedredningssentralen Nord-Norge tok båten raskt inn vann og personene måtte gå i sjøen.

Vitner på land så hva som hendte og fartøy hjalp til med å redde de tre personene, som kom opp av havet nedkjølte, men i god behold, ifølge HRS Nord-Norge.

Ifølge Avisa Nordland kan mannskapet takket kjæresteparet Knut Val (52) og Silje Rokkan (35) for at de ble raskt plukket opp av det kalde havet.

Paret som tilfeldigvis var i området i kraft av at Val jobber i Bodø-selskapet Arctic Cruise, som driver med charter og skyssbåttjenester, skulle til å koke seg kaffe da den dramatiske MAYDAY-meldingen kom ut over Kystradio Nord.

– På måten det ble sagt, skjønte jeg at det hastet. Stemmen var så klar og tydelig at jeg samtidig forsto at de ikke kunne være langt unna, sier Knut Val til an.no.

Så de gule redningsvestene

Kjæresteparet slapp at de hadde i hendene og rykket ut.

– Vi fikk øye på båten som lå framtung – fylt med sjøvann. Den gikk i sirkel. Først var det noe uklart om det var personer om bord, men etter hvert ble det tydelig at de hadde gått på sjøen, forteller han til Avisa Nordland.

Etter å ha snudd båten så de plutselig personene som lå i havet.

– De gule vestene lyste opp i sjøen. Det var en del bårer, og absolutt krevende forhold å overleve i, poengterer han overfor avisen.

Det snarrådige kjæresteparet får skryt av HRS Nord-Norge etter redningsdåden.

– Vi er veldig fornøyde med at båter går til assistanse og berger folk på sjøen. Det er det som redder liv. Ofte er det slik at de nærmeste ressursene er langt unna. Dette var en hederlig innsats av de to. De gjorde en kjempejobb og vi er veldig takknemlige, sier redningsleder ved Hovedredningssentralen Nord-Norge, Mariell Bakklund, til an.no.

Fugløya i Gildeskål kommune, Nordland. Foto: Google Maps

Prøver å finne årsaken

Hovedredningssentralen hadde sendt ut redningshelikopter, som ankom kort tid etterpå og tok vare på de nedkjølte personene.

– Personellet utførte en helsesjekk på disse, sier Bakklund til Avisa Nordland.

Kommunikasjonsdirektør i Mowi, Ola Helge Hjeltland bekrefter overfor ilaks.no at det var arbeidsbåten «Stolt Pegasus», som fikk problemer og tok inn vann. Den var da i arbeid for oppdrettsselskapet ved lokaliteten Nordfugløy i Gildeskål.

– Etter forholdene går det bra med våre ansatte som var involvert. Båten har også kommet til kai og vi arbeider nå med redningsetatene for å avklare hva som var årsaken til situasjonen, uttaler Eivind Nævdal-Bolstad til ilaks.