Det var båten «AQS Tor» som falt av det nederlandske lasteskipet «Eemslift Hendrika» tidligere denne uken, og AQS har nå hyret inn slepebåten «Stadt Sløvåg» for å frakte den til kai, trolig i retning Måløy eller Florøy.

«AQS Tor» ligger i 11.15-tiden et betydelig stykke sør for «Eemslift Hendrika», og er omtrent 27 nautiske mil rett vest for Stadt.

– Overraskende bra

– Vi er der nå, og mannskapet vårt skal gjøre en vurdering snart rundt hvorvidt de skal gå inn eller vente litt. Om vi går om bord for å koble oss opp avhenger blant annet av værforholdene, bevegelse i sjøen og lignende, sier daglig leder i Stadt Sjøtransport, Per Wilhelm Saltvedt, som eier slepebåten «Stadt Sløvåg» til IntraFish i 11.15-tiden.

I en pressemelding har AQS meldt at det blåser kuling i området, med bølgehøyder på 5–6 meter.

Oppkoblingen av «AQS Tor» kan skje onsdag kveld, om været tillater det. Foto: Kystvakten

Kystverket fortalte til IntraFish tidligere onsdag at skadeomfanget på «AQS Tor» var ukjent, og at ingen hadde vært om bord i båten per da. Saltvedt i Stadt Sjøtransport forteller at deres første vurdering er at den er i relativt bra tilstand.

– Den er sjødyktig og ser ikke ut til å ha noen problemer. Vi ser ikke et stort drama i denne bergingsaksjonen, men vil avvente til været har roet seg litt, og vi finner det forsvarlig å gå om bord i den.

Onsdag formiddag er det også delt et bilde Kystvakten har tatt av «AQS Tor» der den ligger i sjøen, rett vei, med tilsynelatende få skader.

– Hva tenker du når du ser bildet?

– Det ser overraskende bra ut i forhold til hva vi fryktet. Men vi må selvsagt undersøke tilstanden på den. Men per nå ser det positivt ut, sier kommunikasjonssjef i AQS, Ove Magne Ribsskog, til IntraFish.

«AQS Tor» ble fraktet på «Eemslift Hendrika», men på bildene tatt tirsdag var servicebåten ikke å se. Onsdag ligger den et godt stykke sør for det nederlandske lasteskipet. Foto: Hovedredningssentralen/Kystverket

VG har tidligere meldt at den 24 meter lange båten AQS ventet å motta har en verdi på rundt 66 millioner kroner, noe AQS har bekreftet overfor IntraFish er en sum som kan stemme, og skulle etter planen gå til generelt servicearbeid i havbruksnæringen langs norskekysten.

Bruker ikke helikopter

Smit Salvage, som skal berge «Eemslift Hendrika», planlegger å gå ned i den med helikopter. Stadt Sjøtransport planlegger derimot å gå om bord i «AQS Tor» på konvensjonelt vis.

– Vi ser ikke at det er hensiktsmessig å bruke helikopter på dette. Men som sagt venter vi til været roer seg, sier Saltvedt.

Han anslår at det vil ta drøye fem timer å frakte den inn til kai, avhengig av hvor raskt de velger å kjøre med tanke på været.

Onsdag ettermiddag meldte AQS at bergingsforsøket trolig først ville gjennomføres torsdag morgen. Men i 16-tiden kommer det ny kontrabeskjed:

– Siste oppdatering fra Stadt sjøtransport og slepebåten Stadt Sløvåg er at de vil gjøre et forsøk på å koble opp AQS Tor så fort været tillater det, og det kan skje allerede i kveld, opplyser Ribsskog i pressemeldingen.

Det nye tilskuddet hos AQS har en verdi på 66 millioner kroner, ifølge VG. Foto: Stadt Sløvåg

Bergingsforsøket gjør AQS i samarbeid med Moen Marin og Gjensidige Forsikring. Moen Marin har bekreftet dette i en SMS til IntraFish, men har per nå ikke svart på ytterligere spørsmål.

Kommunikasjonssjef Bjarne A. Rysstad i Gjensidige bekrefter at de har forsikret transporten av båter, men vil ikke si særlig stort utover det.

– Vi følger situasjonen tett, og er svært opptatt av å berge verdier og sørge for at dette skjer på en miljømessig god måte, sier han til IntraFish.