I en pressemelding opplyser Troms politidistrikt at politiet tirsdag morgen aksjonerte mot flere lokasjoner, med bistand fra Kystvakten Skatteetaten, Fiskeridirektoratet og Økokrim.

To personer er pågrepet i henholdsvis Troms og i Møre og Romsdal, mens politiet har tatt ut siktelse mot fire selskap som et ledd i etterforskningen.

Politiet opplyser at det er tatt ut siktelse mot både personer og selskap rundt mistanke om brudd på fiskerilovgivningen i forbindelse med ilandføring av fisk, samt regnskapsovertredelser.

Utelukker ikke at siktelsene blir utvidet

– Vi henter nå inn mer informasjon gjennom ransaking på fiskemottak, fartøy og diverse kontorlokaler, samt gjennom avhør av personer. Målet er at vi skal få dannet oss et godt grunnlag for videre etterforskning. Vi kan ikke utelukke at siktelsene blir utvidet til flere bestemmelser eller flere personer, sier politiadvokat Ronny Jørgensen i pressemeldingen.

Politiet opplyser at aksjonen har bakgrunn i det tverretatlige a-krimsamarbeidet, som politiet og Skatteetaten er en del av, og som samarbeider med Fiskeridirektoratet.

Det var Nordlys som først omtalte saken tirsdag. Avisen skriver at det foregikk en aksjon på Vannøya i Karlsøy kommune i Troms og Finnmark tirsdag morgen.

– Vi kan bekrefte at vi har mannskaper ute på flere lokaliteter. Det er en pågående aksjon der vi har bistand fra Kystvakten, Økokrim, Fiskeridirektoratet og Skattetaten, sier Erik Lieungh, senior kommunikasjonsrådgiver ved Troms politidistrikt til Nordlys.

Han sier det gjøres både taktiske og tekniske undersøkelser. Hva de ser etter, vil ikke politiet gå inn på.

– Det kommer vi tilbake til. Vi har folk ute på flere steder i tilknytning fiskerinæringen. Dette er det vi går med av informasjon nå, sier Lieungh til avisen.

To fiskebruk

På Vannøya er det to fiskebruk i drift, Torsvågbruket på vestsiden av øya er en del av Norfra-konsernet, mens Karlsøybruket på østsiden er en del av Fjordlaks AS.

– Grunnet varslingsfare, starter kontroller av denne typen samtidig på de stedene hvor de ønsker å sjekke, sier daglig leder ved Torsvågbruket, Ola Henrik Telebond til Fiskeribladet.

Han avkrefter at det i skrivende stund er kontroll hos dem.

– Men vi ønsker kontrolletatene også velkomne hit, sier Telebond til Fiskeribladet.

Han opplyser videre at de for tre uker siden hadde Arbeidstilsynet og Skatteetaten innom på kontroll, da ankom de Torsvåg med Kystvakten.

Leder i Sjøtjenesten, Rolf Harald Jensen sier følgende i en kommentar til Fiskeribladet:

– Fiskeridirektoratets sjøtjeneste har stilt ressurser til disposisjon, men henviser ellers til politiet for kommentarer. Det er de som koordinerer aksjonen.

Senior kommunikasjonsrådgiver Olav Lekve i Fiskeridirektoratet henviser også til politiet for kommentarer når Fiskeribladet tar kontakt tirsdag i 11.30-tiden.

Ifølge BarentsWatch ligger Fiskeridirektoratets kontrollbåt «Fjordgyn» til kai ved Karlsøybruket tirsdag formiddag. KV «Barentshav» og KV «Bison» ligger lenger ute i havna.

– Føre til konkurransevridning

I pressemeldingen fra Troms politidistrikt, påpekes det at sjømatnæringen er blant risikoområder innen a-krim som blant annet Skatteetaten har fokus på.

– Dette er en bransje som omsetter for mange milliarder kroner, og hvor det tidligere er avdekket regelverksbrudd. Det er derfor svært viktig at Skatteetaten og andre kontrollmyndigheter er tett på for å avdekke lovbrudd og sikre like konkurransevilkår, sier skattekrimsjef Erik Nilsen i Skatteetaten i meldingen fra Troms politidistrikt.

Enhetsleder i Troms politidistrikt, Ståle Luther, sier i meldingen at det er for politiets del er helt avgjørende å ha bistand blant andre Skatteetaten, Fiskeridirektoratet og andre etater når de går inn i en slik etterforskning.

Seniorrådgiver Anne Tove Sivertsen i Fiskeridirektoratet trekker fram at fiskerikriminalitet på generelt grunnlag rammer fellesskapet, som unndras inntekter fra verdiene i fiskeriene:

– Samtidig vil kriminaliteten særlig ramme verdiskapningen i kystsamfunnene og føre til konkurransevridning i næringen til fordel for aktører som driver med kriminalitet, sier Sivertsen i meldingen.