– Melder om akutt forurensing av 15 tusen liter klor i sjøen ved et lakseslakteri. Skal være betydelige mengder laks som er død. Nødetater rykker ut til stedet. Oppdatering kommer, skriver Finnmarkspolitiet i en Twittermelding kl 08.45 tirsdag.

Til VG sier politiets operasjonsleder Stein Hugo Jørgensen at 460 tonn laks skal være døde. Politet opplyser til avisen at de har varslet ledelsen i Alta kommune og miljøvernsavdelingen til statsforvalteren.

Til avisen opplyser brannvesenet at de ikke får kloret opp av vann, slik man for eksempel prøver på ved oljesøl.

– Det er ikke noe mer vi kan gjøre. Klor sprer seg veldig lett i vann, så det er ikke noe vi kan gjøre for å samle det opp. Vi har ikke lagt ut noen lenser eller noe slikt, sier vaktleder Jørn Eriksen ved 110-sentralen til avisen.

Altaposten, som har en journalist på stedet, melder at politiet har sperret av området, og legger til at det ligger et fåtall døde fisk langs vannkanten i nærheten av anlegget.

– Vi jobber med å få oversikt over hva som har skjedd og konsekvensene, og vil komme tilbake når vi vet mer. Relevante myndigheter er varslet, opplyser Kristina Furnes, kommunikasjonssjefen i Grieg Seafood. Foto: Anders Furuset

Skjedd ved Grieg-anlegg

Kommunikasjonssjef i Grieg Seafood, Kristina Furnes, bekrefter at utslippet har skjedd ved deres anlegg i Simanes i Alta, der klor har lekket ut i sjøen.

– Klor brukes normalt til å desinfisere slaktevannet. Per nå antar vi at 96.000 individer laks dessverre er døde, skriver hun i en pressemelding.

– Vi jobber med å få oversikt over hva som har skjedd og konsekvensene, og vil komme tilbake når vi vet mer. Relevante myndigheter er varslet, opplyser Furnes.

Overfor E24 forteller mediekontakt i Grieg Seafood, Roger Pedersen, at det har kommet klor ut fra en klortank og ut i ventemerd-anlegget deres, som ligger vegg i vegg med slakteriet der selskapet har fisk.

– Og det vi registrerer er at vi har en omfattende dødelighet i ventemerd-anlegget uten at vi helt vet omfanget av det, han til avisen.

. Politiet melder om laksedød i Alta 10.08 Foto: Google Maps

Laks verdt rundt 30 millioner kroner

Med en laksepris på drøyt 60 kr/kg, ville den laksen som nå er død hatt en slakteverdi på knapt 30 millioner kroner. Noe av dette kan være dekket av forsikringer bedriften måtte ha. Grieg Seafood opplyser til IntraFish at de vil komme tilbake til de økonomiske konsekvensene av hendelsen senere.

– Overreaksjon i aksjekursen

Tirsdag formiddag faller Grieg Seafood-aksjen rundt 3,5 prosent på Oslo Børs, til en kurs på rundt 85 kroner. Andre lakseaksjer som Mowi og Salmar er svakt i pluss.

Kursfallet i Grieg Seafood tilsvarer et verdifall på over 350 millioner kroner.

– Dette er en svært alvorlig hendelsen, men for Grieg Seafood er det i utgangspunktet en engangskostnad som er langt lavere enn det kursfallet representerer, sier Knut-Ivar Bakken. Han er analytiker i Sparebank 1 Makets.

. Danske Bank Analyst Knut-Ivar Bakken. Foto: NTB Scanpix

Bakken sier at det er uvisst hvor mye hendelsen koster selskapet.

– Laksen er verdt rundt 30 millioner kroner, det kan koste litt å rydde opp, og så får de trolig noe tilbake på forsikringen. I tillegg risikerer de muligens å få en bot, men i sum er det langt unna det kursfallet vi ser. Sånn sett mener jeg at dagens aksjekursfall er en klar overreaksjon, sier han.

Anlegget på Simanes fikk mye medieomtale da det ble utsatt for sabotasje i 2005, da med Volden Group som eier, noe som førte til en større fiskerømning på nær 100.000 fisk. Det som skjedde da var at en merd gikk til bunns.