Kommentarer

Se alle artikler

Reisebrev fra YoungFish i Barcelona

Lasse Kristiansen i YoungFish var nylig invitert til Barcelona for å snakke om nettverket norske unge i sjømatnæringen har bygget opp. Her kan du lese hans opplevelse fra det arrangementet.

Leserbrev

Dette leserbrevet er skrevet av Lasse Kristiansen i YoungFish.

Tidligere i år fikk YoungFish spørsmål fra Mørenot om det var noen fra nettverket som kunne være aktuell som konferansier for Mørenots kundearrangement under Aqua Nor? Lasse Kristiansen (jeg) i YoungFish Midt fikk spørsmålet oversendt, og takket ja til å stille. Selv om jeg stilte som privatperson på arrangementet, fikk jeg anledning til å nettverket presentere YoungFish, og noen tanker fra unge i sjømatnæringen.

I salen satt daglig leder for Mørenot i Spania, Albert Comas. Albert kom bort etter presentasjonen, og var skikkelig oppglødd. Arbeidet med nettverket YoungFish var noe som manglet for sjømatnæringen i Spania. Kunne vi snakkes videre etter Aqua Nor? «Of course!»

Kort tid etter kom en henvendelse fra akvakulturklyngen Aquiplus ved klyngeleder Yolanda Molares. Kunne YoungFish tenke seg å holde en presentasjon for klyngen i Barcelona for å fortelle litt om våre erfaringer? «Si, claro!»

Noen måneder senere sitter jeg her. På det biologiske fakultet ved Universitetet i Barcelona for å presentere det ungdommen i sjømatnæringa i Norge har bygd opp. Dette er første gang jeg besøker et spansk universitet. Da er det utrolig stas å få være en av dem som får lov til å fortelle under besøket. Fortelle om de unges erfaringer fra sjømatnæringen i Norge, og dele egne tanker om muligheter og utfordringer for andre land i Europa.

Diskusjonen i Barcelona er lett gjenkjennelig. Den store utfordringen er overgangen fra erfaringsbasert til forskningsbasert næring. En mangler arenaer, og trening i samsnakking, hvor forskning- og utdanningsmiljø kommer i kontakt med næringslivet. Kanskje kan et initiativ som YoungFish være en del av løsningen for å knytte sterkere bånd mellom ulike verdener? Universitetsansatte og næringsliv er i alle fall klare på at dette må jobbes videre med i Spania. Det er også naturlig å starte med ungdommen, siden man ikke kommer utenom at det er det unge i dag som til slutt vil føre alt videre. Vi holder kontakten. Selv om YoungFish har sitt nedslagsfelt i Norge, deler vi gjerne med andre som ønsker å høre om våre erfaringer.

Måten man samsnakker sør i Europa er utvilsomt annerledes enn man er vant til. Og noe som setter sine spor. Forretningsfolk og professorer som kommer bort til en for å gratulere med «your success and achievement». Det er også slående hvor flinke spanjolene er til å fremme sine sjømat, selvfølgelig godt fremmet av spansk matkultur. En 10-retters smaksmeny av den lokale sjømaten med tilhørende vin og lokal likør til lunsj later på ingen måte å være oppsiktsvekkende. Alt på et enkelt gangområde på campus, hvor studenter går til og fra til forelesning. Samtalen går lett, og er svært hyggelig blant alle som deltar. De største utropene kommer nok allikevel fra en 32-åring fra Norge. Dette er jeg sannelig ikke vant til, og en opplevelse som ikke går i glemmeboken med det aller første. Her har vi nok noe å lære.

I YoungFish sin visjon står det følgende under hvor vi ser oss selv i fremtiden:

«Om 10 år: Ledende nettverksorganisasjon i Norge og et forbilde for andre tilsvarende organisasjoner.»

Vi synes vi er på god vei.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – følg oss på Facebook, Linkedin og Twitter, eller abonner på vårt daglige nyhetsbrev.