Kommentarer

Se alle artikler

Hvorfor drepe villaksen, Rugtvedt?

Runar Rugtvedt i Norges Jeger- og Fiskerforbund hevder villaksen er utryddet i 11 land. Likevel er han med på å ta livet av fisk som representerer fremtiden for villaksen, skriver Martin Jaffa i dette leserinnlegget.

Leserbrev

  • Dette leserbrevet er skrevet av Marin Jaffa (oversatt til norsk av IntraFish)
  • Jaffa driver konsulentselskapet Callander McDowell, som overvåker lakseprisene i europeisk detaljhandel
  • Jaffa publiserer nyhetsbrevet reLAKSation, og er en ivrig bidragsyter til den offentlige diskusjonen i laksenæringen

Kanskje Runar Rugtvedt burde ha lest sitt eget leserbrev før han sendte det til publisering. Han sier at verdens bestander av vill atlantisk laks er blitt redusert med 80 prosent de siste 40 årene, og villaks er nå utryddet i 11 land.

Jeg vet ikke hvilke land han refererer til, men jeg mistenker at de fleste aldri har hatt en lakseoppdrettsindustri å klandre. Likevel hevder Rugtvedt at nordmenns oppdrettslaksindustri er syndebukk for villaksens problemer.

I stedet for å skylde på andre burde Rugtvedt heller spørre seg selv om villaksen er så truet som han hevder, og hvorfor måtte han da drepe fisken som han er avbildet med? Den fisken representerer den potensielle fremtiden for nye laksegenerasjoner. Likevel har han avsluttet det håpet.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – følg oss på Facebook, Linkedin og Twitter, eller abonner på vårt daglige nyhetsbrev.