Debattinnlegg

Skrevet av daglig leder i NFKK, Anna Ljunggren.

Mattilsynet har gitt flere dispensasjoner fra kravet om å behandle produksjonsfisk med kvalitetsmangler i Norge, anledningen skal være den pågående viruskrisen.

Nettverk fjord- og kystkommuner (NFKK) mener at det er ledig kapasitet i norske bedrifter og at en slik eksport utenlands kan skade omdømmet til sjømatnasjonen Norge.

Selskapene som er gitt dispensasjon har forsvart dette med at de har utfordringer både med foredling og feilretting i Norge. Et annet argument har vært at det plutselig skal ha blitt så mye produksjonsfisk i Norge. NFKK har ikke grunn til å betvile det, men er likevel kritisk til om det var nødvendig å gi de aktuelle dispensasjoner. Ikke minst i en situasjon der norske arbeidsplasser og norsk verdiskaping er i en krise.

Skaper grunnlag for mange arbeidsplasser

Vi har fått opplyst at den gjennomsnittlige andelen av produksjonsfisk er fem-seks prosent av den totale norske oppdrettsproduksjon. Dette er den dårligste fisken, fisk med såkalte lyter, som det ikke har vært anledning til å eksportere. Det har vært pålagt feilretting innenlands, noe som har eksistert i hele oppdrettsnæringens historie. Og dette har bidratt til nasjonale merverdier og kjærkomne norske arbeidsplasser. I tillegg er dette råstoff som gjerne har gått til selskaper uten konsesjoner, og som har hatt dette som en vesentlig del av sitt råstoffgrunnlag til videreforedlede produkter av god kvalitet.

Produksjonsfisk skaper altså grunnlag for mange laksearbeidsplasser kysten rundt, og NFKK mener i likhet med opposisjonen på Stortinget og Sjømatbedriftene at det er tilstrekkelig kapasitet i industrien til å foredle denne fisken i Norge, også under denne krisen vi nå står i.

Opposisjonen har reagert

Kvalitetsforskriftens § 17 er for øvrig klar på at oppdrettet fisk skal sorteres innenlands slik at fisk med sår, misdannelser, grove behandlingsfeil eller indre kvalitetsfeil ikke skal omsettes til humant konsum, men kan likevel omsettes direkte til virksomheter innenlands som har nødvendig utstyr og hvor feilretting før omsetning til humant konsum skal foretas.

Opposisjonen på Stortinget har henvendt seg til Nærings- og fiskeridepartementet i saken og fått følgende svar:

«For å få dispensasjon, må søkerne kunne dokumentere at de har forsøkt å få fisken feilrettet innenlands. De må begrunne hvorfor innenlands feilretting av fisken ikke lar seg gjøre, og at dette er knyttet til covid19. Dispensasjon er midlertidig, tidsavgrenset og skal ikke gis lengre enn nødvendig. Målet er at bedriftene selv kan finne de beste, kortsiktige, løsningene for produksjonen og utfordringene med store bemanningsproblemer som de nå møter.»

Må vurderes på nytt

NFKK ber Fiskeri- og sjømatministeren om å foreta en snarlig og ny vurdering av dispensasjonene som er gitt angående kravet om å behandle produksjonsfisk i Norge. Det oppleves som om det nå er gitt unntaksbestemmelser som kan gi høyst bekymringsfull presedens.

NFKK stiller seg bak opposisjons holdning om at det omdømmet som Norge har bygget opp som en av verdens fremste sjømatnasjoner nå kan få seg en alvorlig brist. Da konsekvensene når produksjonsfisken eksporteres i stort volum ut av landet, kan påføre betydelige skader på omdømmet til sjømatnasjonen Norge, fremtidige markedsproblemer, og mindre innovasjon, motivasjon og grunnlag for norsk industri basert på høyere innenlands foredlingsgrad av den norske oppdrettslaksen

NFKK vil med dette henstille Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen om å tilbakekalle de dispensasjonene som er gitt, snarlig og hindre at nye dispensasjoner gis.

Les også: