Forrige uke var jeg på ferie. Ikke i Barcelona, Kapp Verde, Puerto Rico eller en annen populær destinasjon for sommerhungrige nordmenn i januar. Jeg besøkte en venn som jobber for Telenor i Yangon, den største byen i Myanmar.

Kommentar

Denne kommentaren er skrevet av Anders Furuset, journalist i IntraFish.

Myanmar (tidligere Burma) grenser til Kina, Thailand, India, Laos og Bangladesh. Landet har lenge vært et isolert militærdiktatur, men ble i 2015 demokratisert (selv om militæret fortsatt kan stanse lovendringer). Landet åpnet også nylig for både turisme og internasjonale investeringer.

Norsk sjømatnæring nådde en milepæl i fjor. Aldri før har Norge eksportert sjømat for over 100 milliarder kroner. Av dette var 73 milliarder kroner laks. Sjømatnæringen er Norges nest største eksportnæring, etter olje- og gassnæringen – men hvor mye penger er egentlig 73 milliarder kroner, som lakseeksporten utgjorde?

Har 180 millioner kunder utenfor Norge

Temmelig mye, men vi har også andre store, norske selskaper. Telenor er ett av dem. Det gamle, statlige Televerket har siden privatiseringen og børsnoteringen i 2000 blitt en internasjonal gigant. Konsernets omsetning ligger nå på rundt 110 milliarder kroner i året, hvorav over 80 milliarder kroner er utenfor Norge. De har rundt 180 millioner mobilkunder utenfor Norge. Hele 22.000 ansatte er direkte ansatt i konsernet, og tusenvis jobber i ulike direkte leverandører.

I Myanmar bor det 54 millioner mennesker. Minstelønn er 4.800 kyats per dag, tilsvarende 30 kroner. Under mitt opphold i landet så jeg svært lite laks. Den eneste butikken jeg så hadde laks i hyllene, var den eksklusive Market Place hvor Yangons elite og ex-pats handler. Prisen for ferske laksestykker med skinn? Rundt 350 kroner kiloen, eller 12 dagsverk for en person på minstelønn.

Lokal laks?

Et annet sted jeg så laks, var på en halv-eksklusiv indisk restaurant. – Hvor er denne fisken fra, spurte jeg en servitør. – Fra havet, svarte han. Hvilket land kommer den fra, lurte jeg på.

– It’s local, var svaret. Laks fra Bengalbukta var nytt for meg.

Norsk laks i en butikk i Yangon, Myanmar. Prisen på 58.200 kyat pr kilo tilsvarer 357 kr/kg med dagens kurs. Foto: Anders Furuset

Alle har telefon

Levestandarden for de fleste av Myanmars innbyggere er svært enkel. De færreste har innlagt vann, og under halvparten er visstnok tilkoblet strømnettet (i alle fall ifølge en solcelle-selger jeg møtte). Aircondition og kjøleskap er for de fleste kun en våt drøm, selv om det i sommermånedene ofte blir over 40 grader.

Som mange andre fattige land har Myanmar hoppet over fasttelefonen, og gått rett på mobiltelefon. De hoppet også over datamaskinen, og kom på internett via telefonene sine. Det virket som om uansett hvor fattige de var, hadde de prioritert å kjøpe smarttelefon – tilsynelatende foran klær, tannstell og andre primærbehov.

Omsetningen per person er beskjeden. Ifølge nyeste kvartalsrapport fra Telenor ligger den på rundt 25 norske kroner per måned. Med mange kunder og lave kostnader tjener mobiloperatøren likevel gode penger i landet.

Vanskelig å sammenligne - men det finnes en felles måleenhet

Det er vanskelig å sammenligne epler og pærer, og enda vanskeligere å sammenligne laks og mobildata. En felles måleenhet er kroner, men der stopper omtrent likheten. Jeg synes likevel det er interessant å se at andre norske virksomheter enn laksenæringen har suksess utenfor Norges grenser, selv om ikke alle forsøk har vært like vellykket (Telenor trakk seg nylig ut av India, etter tap på rundt 25 milliarder kroner).

Uansett hvor lite penger folk her, ser det ut som smarttelefon er noe de prioriterer å kjøpe. Foto: Anders Furuset

Telenor har gjort stor suksess i Myanmar. Siden de etablerte seg der fra null i 2013, har de blitt landets nest største mobiloperatør med 21 millioner kunder. Telenors blå logoer er å se overalt i bybildet – sim-kort og kontantkort er tilgjengelig i over 130.000 butikker og kiosker.

Om norsk laks noen gang blir stort i Myanmar, gjenstår å se. Heldigvis for norske lakseoppdrettere har vi store, kjøpesterke land som ligger langt nærmere oss. Frankrike, Tyskland, Storbritannia og andre vesteuropeiske land er de desidert største markedene for laksen vår. Det vil de nok være lenge. I mellomtiden anbefaler jeg alle som har lyst på et eksotisk reisemål turen til Myanmar – men unngå regntiden!

For ordens skyld; IntraFishs journalist er som tidligere nevnt venn med en nordmann som jobber i Telenor Myanmar. Han er på ingen måte involvert i denne kommentaren, og ble heller ikke informert om den før publisering.

IntraFish-journalist Anders Furuset på en 20-felts motorvei nesten uten biler. Kjempeveien ligger i Naypyidaw, Myanmars nylig bygget hovedstad. Foto: Privat