Innlegg

Skrevet av Ivar B Prestbakmo, fylkesordfører Troms og Finnmark fylkeskommune (Sp)

Egentlig så handler dette om at man ikke unner kommuner som legger til rette for havbruksnæringa sin rettmessige andel av havbruksbeskatningen.

Når Høyres finansminister Jan Tore Sanner hos IntraFish (også gjengitt i NRK) prøver å konstruere et problem ved å si at havbruksfondet kan bli så stort at det blir urettferdig for kommuner som ikke er havbrukskommuner, framstår det i beste fall som en avsporing av diskusjonen om havbruksbeskatningen og mangler fullstendig troverdighet.

Les også: – Havbruksfondet kan skape urettferdighet i Kommune-Norge

Nærmest et ran

Finansministeren avslører her at man ikke unner havbrukskommunene en rettmessig kompensasjon for at det legges til rette for havbruksvirksomhet og bruk av kystarealer. Finansdepartementets tankegang om at en krone som ikke kommer til finansdepartementet er en tapt krone kommer tydelig fram gjennom finansministerens uttalelser. Man vil altså gjøre det man kan for at kommuner og fylkeskommuner i Kyst-Norge og Nord-Norge spesielt skal få minst mulig igjen for tilrettelegging for en virksomhet nasjonen Norge tjener store verdier på.

I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett har regjeringen foreslått å redusere kraftig i havbrukskommunenes inntekter fra arealbruk i sjø i 2020 og 2021, nærmest et ran fra regjeringens side. Videre har man foreslått en fordeling i ny modell for havbruksveskattning fra 2022 der det meste av inntektene havner i Finansdepartementet i Oslo sine lommer. Når nå mye tyder på at et flertall på Stortinget kan komme til å endre på dette, prøver finansministeren seg på å skape en splitt og hersk situasjon langs kysten, der kommuner både kommuner som legger til rette for sjøarealer til havbruk og resten av kysten skal tape.

Rettmessig andel

Nå er det viktig at Stortinget i sin behandlingen av revidert nasjonalbudsjett i juni avviser ranet av penger til kommuner og fylkeskommuner i 2020 og 2021 slik mindretallsregjeringen foreslår, videre at man til høstens behandling av statsbudsjett sikrer en modell for havbruksbeskatning som gir havbrukskommunene og fylkeskommunene en rettmessig andel av havbruksbeskattninge, med forutsigbarhet og troverdighet, og ikke at det meste skal havne i Finansdepartementet i Oslo sine lommer, som dagens forslag fra regjeringen innebærer. Det vil virkelig bli urettferdig.

Les mer:

HER er de ti største taperne av ny fordelingsnøkkel i Havbruksfondet

Ny fordeling av Havbruksfondet: Så mye vil din kommune tape