Det skriver selskapet i en pressemelding.

Bråthen har 25 års erfaring fra oppdrettsbransjen. Vevelstad Settefisk skal produsere 10 millioner smolt årlig. Anlegget skal ligge i Vevelstad kommune på Helgeland i Nordland.

– Aquaculture Innovation er et virkelig fremoverlent selskap, som satser stort på ny teknologi, nye måter å jobbe på og bærekraftige løsninger for fiskeoppdrett. Jeg gleder meg veldig til å jobbe med dem og med dette enorme prosjektet, sier Knut Elling Bråthen i meldingen. Han tiltrer i stillingen etter sommeren 2023.

Knut Elling Bråthen, Vevelstad Settefisk. Foto: Aquaculture Innovation

Håper på byggestart i 2024

Vevelstad Settefisk ble etablert i 2021, mens reguleringsplanen for næringsområdet der det 20.000 kvadratmeterstore anlegget skal bygges ble godkjent i november i fjor. Aquaculture Innovation håper på byggestart i første halvdel av 2024.

Ifølge meldingen vil anlegget skape rundt 30 nye arbeidsplasser.

– Jeg er oppvokst på Vevelstad, så jeg ser veldig frem til å være med på å bygge opp store lokale og regionale verdier for kommunen, Helgeland og hele næringen, sier Bråthen i meldingen.

Han kommer fra rollen som leder for avl, genetikk og stamfisk i Lerøy Seafood og har tidligere ledet Lerøy Aakvik, et datterselskap av Lerøy Seafood.

– Unik kompetanse

Administrerende direktør i Aquaculture Innovation, Sten Roald Lorentzen, er strålende fornøyd med ansettelsen:

– Det er rett og slett fantastisk å få med Knut Elling på laget. Han har jobbet med fiskeoppdrett hele sin karriere og har unik kompetanse. I tillegg har han en sterk lokal tilknytning og kjenner Brønnøyregionen godt, både som innbygger og fra ulike roller i næringslivet her, sier Lorentzen i meldingen.

Bråthen vil ha tilhold i Aquaculture Innovations lokaler på Toft i Brønnøy, frem til anlegget på Lauknes står klart. Han vil ha en sentral rolle i det videre planleggings- og prosjekteringsarbeidet, samtidig som han skal bygge opp organisasjonen som skal drifte det nyskapende anlegget.

– Dette anlegget vil ta i bruk avansert teknologi for resirkulerende akvakultursystemer, såkalt RAS-teknologi. Med denne teknologien vil 99 prosent av vannet bli renset og brukt om igjen. All produksjon vil skje i RAS-anlegg. Det krever mindre vann, som igjen er mer bærekraftig, forteller Lorentzen.

Aquaculture Innovation er et datterkonsern i Torghatten Aqua.

Av de 10 millionene smolt som skal produseres årlig i anlegget, vil omtrent halvparten produseres som postsmolt på opp mot 800 gram.