Klokken 08.30 onsdag 28. september holdt statsminister Jonas Gahr-Støre (Ap) og finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) sin grunnrente-pressekonferanse på Blaafarveværket i Modum i Buskerud. Nyheten om 40 prosent grunnrenteskatt for havbruksnæringen slo ned som en bombe. Aktørene i næringen, og en samlet norsk politikerstand, sto klar til å kommentere sjokknyheten. Kun én person manglet.

Øystein Hage, ansvarlig redaktør Fiskeribladet/IntraFish.no Foto: Lena Knutli

– Et svik mot kysten, uttalte Frp-leder Sylvi Listhaug, og ble etterfulgt av en rekke lokale Sp-ordførere som varslet krise og omkamp. – Regjeringen har ikke tatt innover seg konsekvensene av denne skatten, uttalte Sp-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo i Salangen kommune i Troms.

SV-nestleder Torgeir Knag Fylkesnes jublet som den skattetilhengeren han er. De rike må betale mer, smilte han bredt.

Den eneste som ikke viste seg. Som ikke stakk hodet sitt frem, var næringens egen minister, Bjørnar Skjæran. De fleste norske journalister, i alle fall i fagpressen, ville selvsagt ha hans vurdering rundt dette.

Derfor tok også vi kontakt med departementet to timer etter nyheten smalt. Svaret vi fikk var at ministeren ikke var tilgjengelig. Ifølge egen rådgiver var han på farten. Ifølge statsrådens program var han på gruppeseminar med Arbeiderpartiet.

Skjæran burde stått i bresjen og forsvart regjeringens politikk. Derimot stakk han bokstavelig av fra den viktigste dagen i norsk havbrukshistorie. Den dagen lakseasksjene raste med over 50 milliarder kroner. Den blodigste børsdagen på lang tid. Den dagen næringen truet med kollektiv utflagging. Skjæran var på gruppeseminar i eget parti da lakseaksjene kollapset.

Sant skal sies. Journalisten i IntraFish fikk beskjed om å sende noen spørsmål på mail til departementet. To ganger purret reporteren. Svaret fikk han klokken 18.30 på kvelden. Da kom et ferdig opptrykket svar som selvsagt var en kopi av det Støre sa klokken 0830. Dagens statsråd hadde med andre ord ingen, ingen, mening på havbruksnæringens verste dag.

Det gjentok seg på kvinnekonferansen i Bergen dagen derpå, torsdag. En annen journalist i IntraFish spurte Skjæran om hva han tenkte om at brønnbåtselskapet Rostein stopper alle sine investeringer. Dette ville heller ikke Skjæran kommentere, og de eneste han sa var: – Det må du nesten ta skriftlig, vi skal rekke et fly, uttalte Skjæran og rådgiveren. Og hvis du ikke tror oss, så har vi det på bånd …

Sjømatnæringen har i dag en minister som knapt bryr seg, ikke stiller opp og svarer ikke på spørsmål. Norsk fiskeri- og havbruksnæringen fortjener noe langt bedre. Det er på tide Støre stokker kortene sine på nytt.