Tilsvar

Skrevet av kommunikasjonssjef i Norges Bondelag, Lise Boeck Jakobsen, – til Jim Roger Nordlys innlegg: «Dårlige vekstforhold i bondelagets bedd».

Jim Roger Nordly mener igjen mye om norsk landbruk i sitt innlegg på IntraFish 16. desember. Nordly mener å se et system som stimulerer til stagnasjon, og at landbruket er fornøyd med å gjøre ting på gammelmåten.

Jeg vet ikke hvor godt kjent Nordly er med drifta på norske gårder i dag. Det er en stund siden hesjing og håndmelking var på moten. Landbruket er en av sektorene som i stor grad har tatt i bruk ny teknologi. Roboter håndter ikke bare melking av kyr, men også grønnsaker. Gjødsling foregår med sensorer som sørger for riktig mengde per kvadratmeter, for å hindre overgjødsling og forurensning. Næringa har drevet bevisst avl på kyr og griser i flere tiår. Dette er blitt eksportsuksesser, flere vil ha våre robuste dyr med god helse. Dyrevelferd og klimatilpasning ligger til grunn for alt dette arbeidet. Alt dette er med på å løfte landbruket fram som en grønn næring, og noe av det dette landet skal leve av etter oljealderen.

Den må Nordly lenger ut på landet med

Jo, Norges Bondelag var med i oppstarten av Norske Lakseelver, men påstanden om at dette skulle være et tiltak for å bremse norsk oppdrettsnæring må Nordly lenger ut på landet med. Like mye som en næringsorganisasjon, er de også en grunneierorganisasjon. Det ligger i bondens ryggmarg å bruke summen av alle ressursene som er på eiendommen. Akkurat på samme måte som de små og store bitene fra åker, eng, fjøs, skog og elver med laksevald utgjør totalen fra en gård, bidrar gårder av små og stor størrelse, hvor aktiviteten på gården er et hele, til det som samla sett utgjør norsk landbruk. Vi skiller ikke mellom heltids- eller deltidsbønder. Vi ser på total produksjon, og det å klare å holde jorda i drift.

– Begge næringer er viktige distriktsnæringer

Verdiskapinga fra norske heltids- og deltidsbønder stopper ikke idet melkebilen eller slaktebilen kjører fra tunet, men vi er starten på en uavbrutt verdikjede med foredling i Norge, helt fram til matbutikken. Fremfor å fortsette å rakke ned på en annen distriktsnæring, bør det være mulig også for Nordly og øvrig fiskerinæring å se begge næringer som viktige distriktsnæringer som fremover skal bidra med verdifull verdiskaping i Norge. Da kan ikke kampen for bedre markedsadgang for norsk sjømat gå på bekostning av norsk landbruk.