TILBAKEBLIKK

Hvert år pleier journalistene i intrafish.no og Fiskeribladet å komme med en personlig rapport om hva de husker best fra året som er gått

Det jeg husker best fra 2018, er ikke fra i år. Det gjelder heller ikke laks som jeg vanligvis skriver om. Saken er verre enn som så.

Jens Evensen forfølger meg. Jeg får ikke fred for den fyren.

Han er én av norgeshistoriens viktigste personer. Intet mindre. Men han får ikke skikkelig kred for det. Og det plager meg.

Han fikk mye negativ presse. Ved bisettelsen var det forbausende få fra Arbeiderpartiets ledersjikt som var til stede, ifølge én av hans biografer.

Tenk om Norge skulle få Jämtland og Härjedalen tilbake fra Sverige. Tenk for et styr det ville blitt. Det er et stort område på 34.000 og 12.000 kvadratkilometer. Jämtland er det nest største landskapet i Sverige. Norge mistet områdene i 1645.

Men Jämtland og Härjedalen er småtteriet i forhold til hva Evensen skaffet oss.

En gang var jeg ung og radikal. Nå er jeg bare ung. På 70-tallet var jeg med i demonstrasjonstog som krevde 50 mils fiskerigrense. Så fikk vi 200 mil. Det overgikk de flestes forstand, også min. Men før det skjedde, fikk Evensen mye pepper. Også enkelte innen hans egen Arbeiderparti-regjering lurte på hva han egentlig holdt på med. Men havrettsminister Evensen fikset saken til slutt. Prosessen kom til å ta 20 år.

Ved etablering FNs havrettskonvensjon fikk Norge i 1994 suverenitet over et havområde som er fire ganger så stort som Fastlands-Norges flateinnhold. Det vil si retten til fiskefelt som er blant verdens rikeste. Nesten hele verden, 167 stater, har ratifisert konvensjonen, men ikke USA, hvilket er en usikkerhetsfaktor.

Traktaten sikrer også Norge forvaltningen av bunnen av djuphavet på kontinentalsokkelen, det vil si, olje, gass og mineraler.

Én mann, havrettsminister Evensen, spilte en avgjørende rolle i dette prosjektet.

Men ikke nok med det. Evensen ga oss også olja på en annen måte. I 1978 hadde et oljeselskap boret ni av ti tildelte borehull. De ba norske myndigheter om lov til å slippe å bore det tiende. Evensen sa nei og ga beskjed om at det da ville bli bot. Selskapet brukte heller pengene på å bore det siste hullet. Det ble Ekofisk som inntil da var verdens største oljefunn til havs. Evensen sørget også for et lovverk som sikret oss alle i fellesskap rettighetene til rikdommen.

Eventyret om Evensen fortelles i to bøker som begge kom i fjor. De er like aktuelle nå som da og også for all framtid. Bøkene er Berit Ruud Retzers «Jens Evensen. Mannen som gjorde Norge større» som kom på Gyldendal. Og Ingolf Vislies «Jens Evensen. Havet, oljen og retten» på Orkana Forlag.

En norsk forfatter, Jan Kjærstad, skreiv i boka «Forføreren» at det ikke ville vært underlig om hver norsk heim hadde en byste av Jens Evensen.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – følg oss på Facebook,Linkedin ogTwitter, ellerabonner på vårt daglige nyhetsbrev.Her finner du ett sett med ordforklaringer for næringen.