For en uke siden gjorde Bodø/Glimt furore i Europa med å slå Roma 6–1 i Bodø. Dette er sjelden kost for norske fotballelskere, og klubben fortjener all honnør for sin innsats. Ikke bare var det god fotball, det var også kvalitet på et nivå vi tilhengere av andre norske lag ikke er vant å se.

Øystein Hage, ansvarlig redaktør/adm. direktør IntraFish, Tekfisk og Fiskeribladet Foto: Marius Fiskum

Men derfra til å melde supporter-overgang til klubben er dramatisk. Rett og slett ikke tolererbart. Det går ikke an å skifte fotballklubb i voksen alder. Det bør flere sentrale personer i næringen ta til seg. Denne skandaløse oppførselen måtte derfor resultere i denne alvorstunge kommentaren.

Grelle eksempler

Det finnes et skikkelig grelt eksempel på hvordan det går når oppegående mennesker tar feile valg her i livet. Da tenker jeg spesielt på tidligere statsminister, og Strømsgodset-supporter, Thorbjørn Jagland (Ap), som plutselige dukket opp med Rosenborg-skjerf på Lerkendal stadion en høstdag i 1999. Et øyeblikks bommert, som svertet hans politiske ettermæle.

– Når du er fotballsupporter, så tar du et valg for livet. Mens vi gråter når SIF taper på overtid på Stavanger Stadion, så jubler han på Lerkendal, sa lederen for GodsetUnionen Thomas Melby til Drammens Tidende etter at skandalebildene av Jagland ble spredt i norske media.

I dag huskes derfor Jagland for to fadeser; 36,9-kravet og RBK-skjerfet. Blemmen i Trondheim førte til og med at han ble ekskludert fra Strømsgodsets supporterklubb. Dette eksempelet er det flere supporterklubber som bør følge. Blant annet må ledelsen i Kjernen i Trondheim, Stormen i Ålesund og Bærum Supporterklubb våkne opp.

Robert Eriksson hyllet Bodø/Glimt å spre supportersangen på egen Facebook-side. Foto: Privat

Stjernebom av Eriksson

Denne klare leveregelen har ikke toppsjefen i Sjømatbedriftene fått med seg. Den tidligere arbeidsministeren, Robert Eriksson, gikk så langt som å publiserer deler av Bodø/Glimt sin supportersang på sin Facebook-side rett etter kampslutt i Bodø. Facebook-veggen til RBK-supporteren skjemmes fremdeles av ugjerningen.

Det er naturlig å spørre seg; Hvor var du i gjerningsøyeblikket, Eriksson?

Når du kan blamere deg på den måten, hvordan forventer du å ha blitt tatt på alvor i viktigste sjømatpolitiske spørsmål? Ryggrad har du ikke bare i politikken, men også når det gjelder det aller viktigste i livet – nemlig lidenskapen til én fotballklubb. Til én klubb!

Et enda verre eksempel er kanskje knoll og tott i informasjonsavdelingen til Sjømat Norge. Sunnmøringen Øyvind André Haram og østlendingen Henrik W. Horjen tok rett og slett en ren Jagland i forrige uke, og stilte på Aspmyra i fullt gult mundur. Bodø/Glimt-antrekk fra topp til tå. Skal de klare å forsvare dette trekket må de trolig lade den virkelig store informasjonskanonen.

Bodø/Glimt vant fortjent over Roma, men ivrige andre lags supportere kan ikke uten videre bytte lag fordi de spiller fotball. Det strider mot Pondus' lov Foto: Bent-Are Jensen

Bortforklarer

Godeste Horjen er kanskje så ung at han ikke husker Thorbjørn Jagland, men mannen som lever av å snakke opp sjømatnæringen spilte selv 13 år i Bærum SK, og er etter egen oppfatning en ihuga supporter.

Horjen prøver imidlertid å bortforklare sitt Bodø/Glimt-engasjement med at han har kjenninger i administrasjonen i klubben, og at han alltid støtter norske lag i Europacupen. Det siste kan man si seg enig i, men derfra til å kle seg i fullt gult og utgi seg for bodøværing må føre til utkastelse av supporterklubben i Sandvika.

Helligbrøde, Haram

Øyvind André Haram har ikke alderen å forsvare seg med. Familiemannen og Ålesund-supporteren som har forvillet seg opp i trønderhovedstaden driver med andre ord dobbel-synd. Han ble først snik RBK-supporter. Nå topper han ugjerningen med å stille opp i gult. Han uttalte seg til og med som Glimt-supporter i et intervju med TV 2, forteller han når vi konfronterer han med blemmen.

Som apropos kan jo nevnes at en av næringens andre informasjonstopper, Krister Hoaas i Lerøy Seafood Group, stiller seg undrende til oppførselen. Han kommenterer sine to kolleger med følgende kommentar:

Fotball-svikerne Henrik Horjen og Øyvind André Haram kledde seg ut som Bodø/Glimt-supportere selv om de holder med andre lag. De bryter en klar leveregel. Foto: Privat

– Det er lett og rett å la seg imponere av det Bodø/Glimt har fått til og like lett å la seg begeistre av fotballen de viser, men jeg ville aldri finne på å ikle meg supportereffekter for en annen norsk fotballklubb enn SK Brann. Breddeklubbene hvor jeg er engasjert som trener er selvsagt lov, kommenterer supporterens mann i styret til skandalelaget i Bergen.

99,9 % av alle supportere regner bytte av lag som helligbrøde av verste slag. Undertegnede selv vil aldri forlate den synkende skuten i Bergen selv om det ender i PostNord-ligaen. Vi kan hylle god fotball, men aldri kle oss opp i et annet lags farger. For å underbygge det siterer jeg tegneseriefiguren Pondus ord som lov.

«Regel nr. 1 her i livet, det er ikke lov å bytte lag»