Gjestekommentar

Stine Akselsen jobber som fagsjef for næringspolitikk i Sjømat Norge og er en av IntraFish sine faste gjesteskribenter.

«Kjære landsmenn, spør ikke hva landet ditt kan gjøre for deg, men heller hva du kan gjøre for landet ditt». I en verden som faller fra hverandre er John F. Kennedys berømte sitat fra 1961 like relevant i dag. Mer enn noen gang handler det om å stå sammen.

Selvberging

Koronaviruset rammer ubønnhørlig og nådeløst og i kjølvannet av pandemien kommer den økonomiske katastrofen. Store deler av næringslivet står helt uten inntjening.

Stine Akselsen, fagsjef næringspolitikk Sjømat Norge. Foto: Terese Samuelsen

Arbeidsledigheten er på et nivå vi aldri har sett tidligere. Ytterligere 55.000 nordmenn kan miste jobbene sine i norske eksportnæringer. Verden slik vi er vant med er ikke til å kjenne igjen. Der vi for få uker siden handlet med hele verden, er det i dag selvberging som er på alles lepper.

Selvberget. Smak på ordet. Sild og potet sa man før i tiden. Spør du yngre i dag er de livredde for å gå tom for Grandiosa. Vår felles utfordring de siste ukene har satt dype spor. Vi som lever av å produsere mat kan i høyeste grad bidra til å spre optimisme. Men det handler om å løfte blikket, og det handler akkurat nå om å velge norsk.

Verden har stoppet opp

Vi har fantastiske matvareprodusenter her i landet, og det er i kriser vi oppdager hvor kritisk matproduksjoner er. I en tid hvor verden har stoppet helt opp er maten vi spiser noe av det vi har å holde fast i. Det gjelder både i Norge og i resten av verden.

Hver dag produserer vi 37 millioner sjømatmåltider til Norge og resten av verden. Våre produkt fra Skjervøy, Båtsfjord, Frøya eller Bjordal, ligger på middagsbordet og skaper engasjement, glede og ikke minst sørger det for inntekter tilbake til våre kystsamfunn og til fellesskapet. Nå handler det også om å bevare arbeidsplasser og om å holde Norge i gang.

Holder Norge i gang

At butikkhyllene fyller seg opp, til tross for en liten periode med hamstring, er betryggende. Men det skjer ikke av seg selv. Det skjer fordi matproduksjon er en samfunnskritisk verdikjede, og fordi tusenvis av ansatte innen matnæringene hver dag står på tidlig og sent for å holde Norge i gang.

Bonden, fiskeren, trailersjåføren og ansatte innen dagligvare kan ikke ta hjemmekontor. Og uansett hvor mange smittevernstiltak som innføres på arbeidsplassen tar de en risiko, på vegne av oss alle. For mat må vi ha. Og sjømat passer godt sammen med landbruksprodukter

Kennedys berømte sitat er en påminnelse om at vi må stå sammen. Vi vet at mat fra havet er et sunt og godt valg. I denne tiden er det et enda viktigere valg.

Les flere gjestekommentarer: