Gjestekommentar

Skrevet av styreleder i Salmar Aker Ocean,, Atle Eide. Han er en av IntraFish sine faste gjesteskribenter. De øvrige er: Halfdan Mellbye i advokatfirmaet Sands, oppdretter Sondre Eide, ulike bidragsytere fra Sjømat Norge, Dag Sletmo – rådgiver i DNB Seafood, økonomiprofessor Bård Misund og ulike bidragsytere fra Havforskningsinstituttet.

Våren 2020 satte regjeringen ned utvalget «Norge mot 2025». Både her og i perspektivmeldingen peker Jan Tore Sanner og Erna Solberg på at vår viktigste utfordring er hvordan vi kan skape flere jobber, samt få flere ut i jobb i årene som kommer.

Jeg er overbevist om at svaret ligger i det blå.

De marine næringene, som alle baserer seg på utnyttelse av fornybare ressurser, er svært viktige for Norge. Fiskeri- og havbruksnæringen er godt utviklet, den er bærebjelken i vårt kystnære næringsliv, samt svært viktig for bosetningsmønsteret.

Stine Akselsen fagsjef næringspolitikk Sjømat Norge Foto: Terese Samuelsen

Det norske velferdssamfunnet er avhengig av at en stor andel av de i yrkesaktiv alder er sysselsatt. Da må vi som nasjon legge godt til rette for å utvikle og opprette lønnsomme arbeidsplasser i næringslivet der vi vet at vi har et uforløst potensial.

Motoren i matindustrien

En fersk rapport fra Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) slår fast at sjømatnæringen er motoren i matindustrien, og at uten sjømatnæringen ville vi som mat nasjon gått med et dundrende underskudd. Ingen steder er matindustrien i større vekst enn i Nordland, Troms og Finnmark. I de to fylkene har man økt verdiskapingen i løpende verdier med hhv. 104 og 89 prosent på åtte år.

Sjømaten er nå vår største matindustribransje, skaper flest nye arbeidsplasser og utgjør mer enn 25 prosent av verdiskapingen i matindustrien, viser NIBIO-rapporten.

Jeg tror ikke det stopper der. Matindustrien er den eneste industrisektoren med betydelig årlig vekst i sysselsettingen over de siste åtte årene. Norge eksporterer og importerer mer mat enn noen gang.

De unge har tro på sjømatnæringa

Samme trend gjenspeiles også i søkertallene hos unge. Stadig flere vil inn i sjømatnæringen søkertallene fortsetter å stige, og det er rift om studieplassene.

Dette viser at de unge har tro på, og ønsker seg en fremtid i sjømatnæringa. Ungdommen har tro på at de framtidige arbeidsplassene er i sjømatnæringa. Vi alle vet at lønnsom og bærekraftig fiskerinæring er en forutsetning for verdiskaping og sysselsetting langs kysten. Kysten er vårt fortrinn og da må vi legge til rette for at vi skal kunne utnytte de mulighetene vi har for videre vekst og utvikling. Men dette vil ikke komme av seg selv. Vi er avhengig av politisk vilje til å sette handling bak ordene. En forutsetning for utvikling er stabil og forutsigbar råstofftilgang og en moderne industripolitikk.

Samtidig er vi avhengig av politikere som tør å se på reguleringene, vurderer overkapasiteten i foredlingsleddet, samt hvem som sitter på råstoffmakten i næringa.

Jan Tore Sanner og Erna Solberg! Mulighetene, flere arbeidsplasser og større eksportinntekter ligger i sjømatnæringa. Ei næring som drives uten subsidier og er en av Norges største eksportnæringer. Sjømatnæringa ønsker å bidra til å ta Norge mot 2025, og lenger enn det, – men da må det legges til rette for en politikk som tar hele verdikjeden i bruk.