KOMMENTAREN

... er skrevet av journalist Bent-Are Jensen i intrafish.no

Det er all grunn til å tro at lokalvalgene vil få betydning for rikspolitikken.

Valget førte til en fragmentering av det politiske landskapet. De mindre partiene har vokst gjennom å rive opp de store tradisjonelle styringspartiene.

Det er grunn til å tro at det blir mer uro innad i den blå regjeringen. Fremskrittspartiet laget ballade midt under valgkampen fordi bompengepartiene fosset fram og tok velgere fra dem. Framover vil nok de fire enkeltpartiene i regjeringskoalisjonen få behov for å markere seg sterkere. Statsminister Erna Solberg kommer til å erfare at det er vanskelig å bære staur, slik en annen borgerlig statsminister i en annen tid -- Per Borten – fikk erfare.

Det er ikke sikkert at Arbeiderpartiet blir like villig til å inngå breie forlik i Stortinget framover. Partiet bandt seg til regjeringens mast ved å bli med på de blå partienes sentraliseringsreformer. Det straffet seg. Ap ble dermed ikke noe tydelig opposisjonsparti, noe Senterpartiet vant stort på.

Og uten breie forlik i Stortinget kan rammevilkårene for norsk næringsliv bli mer usikre.

De store etablerte partiene vil nå sannsynligvis prøve «å ta» énsakspartiene. Det tyder ikke godt for samarbeidsklima og politisk stabilitet.

Stortingsvalgkampen 2021 er allerede begynt. Særlig vil FrP og Ap ha behov for å vinne tilbake tapte velgere.

Lokalvalgene har endret Norges politiske landskap -- «for alltid», hvis vi skal tro Miljøpartiet De Grønnes byråd i Oslo, Lan Marie Nguyen Berg.

Oslobyråd Lan Marie Nguyen Berg i MDG jubler på valgvaken i går kveld. Foto: Per Ståle Bugjerde

Vinnerne av valget har alle profilert seg på kritikk av havbruk.

Sist ut er valgets store vinner, Sp, der fiskeripolitisk talsperson Geir Adelsten Iversen i valgkampens hete gikk ut og påsto at partiet heretter vil kreve lukkede oppdrettsanlegg. Nesten umiddelbart angret han (kanskje etter at noen hvisket han i øret) og gjorde full retrett. Men tvilen er sådd.

Fins der sterke krefter i Sp som er kritiske til havbruk? Vi vet allerede at elveeiernes organisasjon, Norske Lakseelver, fronter en del av motstanden mot havbruk. Fra før er der en viss spenning mellom landbruk og sjømat i handelspolitikken, der den ene part er proteksjonistisk og den andre frihandelsforkjemper.

I en kronikk i Dagens Næringsliv nylig spurte konsernsjef Jim-Roger Nordly i Stim om hvordan det er mulig at distriktspartiet Sp «velger seg en fiskeripolitisk talsperson fullstendig uten forståelse for hva norsk havbruk er for noe?»

Senterpartiets fiskeripolitiker nummer 1: Geir Iversen fra Finnmark. Foto: Privat

Håpet for havbruk er at Sp tradisjonelt har spilt på lag med næringa. I maktposisjon fikk Sosialistisk Venstreparti også satt seg bedre inn i akvakultur. Det kan komme godt med etter 2021. Og i fagbevegelsen er der kanskje noen som kan hviske Rødt noe i øret – om arbeidsplasser og finansiering av offentlige velferdsgoder?

Norges politiske liv står i fare for å begynne å svinge like mye framover som lakseprisene.

---

Hold deg oppdatert på hva som skjer i norsk og internasjonal oppdrettsnæring – abonner på vårt daglige gratis nyhetsbrev.