14. desember signerte Benchmark Genetics Norway en opsjonsavtale for en tomt til et potensielt nytt landbasert stamfisk- og rognanlegg i Osa i Ulvik Herad. Sterk etterspørsel i markedet nasjonalt og internasjonalt, samt behovet for en langsiktig planlegging av rognforsyning i Norge ligger til grunn i avgjørelsen, skriver selskapet i en pressemelding.

I tiden fremover vil Benchmark Genetics prioritere arbeidet med å innhente tillatelser fra myndighetene til å etablere produksjonsanlegget. Administrerende direktør for Benchmark Genetics Norway AS, og leder av Benchmark’ genetikkdivisjon, Jan-Emil Johannessen er forsiktig optimist med hensyn til den videre prosessen.

– Erfaringsmessig kan slike prosesser ta veldig lang tid, men det faktum at det er underskudd på denne type rogn i Norge og at det allerede foreligger et vannuttak på tomten gjør at vi håper at prosessen kan gå noe fortere, uttaler Johannessen i pressemeldingen.

Etter et enstemmig vedtak i kommunestyremøtet 14. desember, ble opsjonsavtalen signert at Jan-Emil Johannessen i Benchmark t.v. og ordfører i Ulvik Herad, Hans Petter Thorbjørnsen (Ap). Foto: Benchmark Genetics

I en gjestekommentar skrev Benchmark Genetics at Norge ikke lengre er selvforsynt med lakserogn i mai. I sommer skrev Robert Eriksson i Sjømatbedriftene at fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran «er tilbakeholden med å tildele stamfisktillatelser for å dekke behovet. Resultatet er at det i dag må importeres rogn til oppdrettsnasjonen Norge».

I år har det vært påvist eller mistanke om ILA-virus på fem anlegg i Norge som driver med stamfisk. Når slikt oppstår går ofte telefonen fra oppdrettsselskapene til en annen aktør for å høre om de kan levere rogn i stedet.

Erfaring fra Island

Benchmark Genetics har siden 2019 hatt en tilsvarende produksjon i Sørfold kommune i Nordland gjennom selskapet Benchmark Genetics Salten AS.

Rudi Ripman Seim, som er leder for produksjonen i Norge og global fiskehelse, har ansvar for prosjektet og har i lengre tid vært i dialog med Ulvik Herad om den aktuelle tomten.

– Her er grunnen spekket med vann fra biosikre kilder som vi kan hente opp til fisken i anlegget hele året. Dette har vi veldig god erfaring med fra produksjonen vår på Island hvor vi også benytter grunnvann som aldri har vært i kontakt med annen fisk, uttaler Seim i pressemelding.

Ordfører Hans Petter Thorbjørnsen (Ap) uttaler i pressemeldingen at en slik etablering, med nye arbeidsplasser og nytt næringsliv, kan bety mye for Ulvik.

– Samtidig er det avgjørende for oss at ny aktivitet er forsvarlig på alle vis, både økonomisk og i forhold til natur og miljø. Benchmark Genetics er et solid selskap med høy kompetanse på sine område, og vi har så langt hatt et svært godt og konstruktivt samarbeid med dem, uttaler Thorbjørnsen i pressemeldingen.