Det melder nettavisen Salmon Expert som er en søsterpublikasjon til norske kyst.no.

I februar solgte chilenerne knappe 3.332 tonn laks og ørret, målt i produktvekt, til Russland til en verdi av 24,4 millioner dollar. Det tilsvarer 252 millioner kroner.

Det gjør Russland til Chiles fjerde største laksemarked i forrige måned, etter USA, Japan og Brasil.

Nettstedet baserer opplysningene på en felles månedsstatistikk fra landets sentralbank, toll- og skattemyndigheter.

Russland innførte allerede i 2014 importforbud på norsk laks og sjømat på grunn av gjensidige sanksjoner mellom Russland og Vesten etter Russlands okkupasjon av Krim-halvøya.

Russland var da Norges største lakse- og sjømatmarked. Det forsvant over natta, men uten nevneverdige skadevirkninger for Norge. Fisken ble kanalisert til andre markeder.

Chile og Færøyene fylte noe av tomrommet etter Norge, og en del norsk laksefisk gikk inn i Russland via Belarus som foredlet den og solgte den som sin egen.

Etter den fullskala invasjonen av Ukraina i februar i fjor innførte Vesten ytterligere handelssanksjoner mot Russland. Men sanksjonene omfatter ikke matvarer.

I forrige måned eksporterte Chile totalt drøyt 67.000 tonn laks og ørret, målt i produktvekt, til en samlet verdi av 565 millioner dollar. Det tilsvarer 5,99 milliarder kroner.