Benchmark Genetics har siden desember 2020 levert omtrent to millioner rogn til den islandske landbasertoppdretteren Landeldi. Onsdag signerte de to selskapene en treårig utvidelse av avtalen.

Samarbeider tett

– Klekkeriet vårt ved Öxnalækur har oppnådd veldig lav dødelig i ett og et halvt år. Det tillegger vi i hovedsak til et gjennomgående kvalitetsprodukt fra Benchmark, vår gjennomstrømmingsanlegg og kvaliteten av klart islandsk vann, uttaler Haraldur Snorrason, sjef ved Landeldis smoltdrift, i en pressemelding torsdag.

Salgssjef Róbert Rúnarsson i Benchmark Genetics forteller at han er entusiastisk over avtalen:

– Vi holder til bare en time fra Landeldi, og samarbeider tett med dem. Landeldi er et lovende selskap og en viktig kunde for Benchmark på Island.

Startet i 2017

Ifølge pressemeldingen er Landeldi godt inne i sin første fase, som skal ha en årlig produksjon på 6.500 tonn, og har ambisjoner om å produsere totalt 33.500 tonn fisk årlig i de kommende årene. Deep Atlantic-prosjektet som islandske Landeldi eier, startet opp i 2017.

Selskapet oppga til Intrafish tidligere i april at det er fullfinansiert for å produsere 3.000 tonn årlig, og venter å hente mer kapital på tampen av året for å finansiere vekstplanene. Detaljene er ikke klare enda, men det er ventet at selskapet ønsker å hente minst 217 millioner kroner, opplyste styreleder og midlertidig sjef Halldor Olafur Halldorson da.

Første slakt for Deep Atlantic er ventet i midten av 20203. Det er da snakk om å slakte 1500 tonn fisk, samt mellom 4-5.000 året etter. Siden oppstarten har selskapet oppjustert sin produksjonsprognose fra 20.000 tonn til 33.500 tonn.

– Målet vårt er å nå full kapasitet mellom 2027-2029, uttalte Halldorsson til Intrafish tidligere i april.

USA og Storbritannia er Landeldis hovedmarkeder, har styrelederen opplyst.