I en pressemelding mandag melder selskapet Aquagen at anlegget Profunda er ferdigstilt:

– Et fullsyklusanlegg i verdensklasse ble fredag ferdigstilt i Barstadvik i Ørsta kommune. Her skal stamfisk fra laks unnfanges og leve hele livet under tak og under helt optimale forhold, skriver selskapet.

Akvagen opplyser om at vannkildene fra fjellene i området er en viktig grunn til at anlegget ble bygget i Barstadvik.

– Spesielle geologiske forhold knyttet til grusmasser og avleiringer fra istida gjør at vannet filtreres på en suveren og naturlig måte, skriver selskapet.

80–100 millioner rognkorn i året

1. juli overtok Aquagen siste byggetrinn på det landbaserte anlegget fra Artec Aqua. Prosjektet har pågått siden starten av fjoråret. Profunda er et fullsyklus landbasert rognproduksjonsanlegg.

Anlegget vil ha produksjonskapasitet på inntil 80–100 millioner rognkorn per år, og blir et viktig bidrag til AquaGens totale rognproduksjon i Norge.

Ifølge selskapet har Profunda har siden starten vært basert på marine grunnvannsbrønner.

– Brønnkapasiteten er blitt utvidet etter at AquaGen kjøpte anlegget i 2016, og det har også blitt etablert grunnvannsbrønner for ferskvann som også desinfiserer vannet før det går inn i produksjonsavdelingene, skriver Aquagen.

Norske kunder i første omgang

Anlegget er en kombinasjon av gjennomstrøm og gjenbruk. Anlegget har i løpet av prosjektet fått overført rogn fra flere årsklasser av AquaGens avlskjerne, og anlegget kan produsere genetiske produkter tilpasset både landbasert og sjøbasert lakseproduksjon. Profunda skal også sertifiseres for eksport av rogn til en rekke land.

– Kundene er i første omgang oppdrettsselskap i Norge, men vi jobber med å få på plass eksportlisenser. Det mest omfattende sertifiseringsprogrammet gjelder EU, som har en tidsramme på to år etter klarsignal fra Mattilsynet. Vi håper at alle ønskede sertifiseringer er på plass i 2024, uttaleradministrerende direktør Nina Santi.

Dette er det tredje anlegget som Artec Aqua har vært med på å bygge ut for Aquagen, etter Steigen og Tingvoll. Byggeprosjektet har gått etter planen både tidsmessig og økonomisk, ifølge Aquagen.