Sjømateksporten

Norge er verdens nest største sjømateksportør.

Årlig eksporterer Norge sjømat til rundt 150 land. Hver eneste dag året rundt spises det 37 millioner måltider med norsk sjømat verden over.

Den gamle verdirekorden i sjømateksporten er fra 2019 på 107,2 milliarder kroner. Den passeres i 2021.

Norges sjømatråd er en markedsorganisasjon som jobber sammen med den norske sjømatnæringen for å øke verdien av norsk sjømat i etablerte og nye markeder verden over.

Sjømatrådet er et statsaksjeselskap som er eid av Nærings- og fiskeridepartementet og finansieres av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt avgift på all eksport av norsk sjømat.

Selskapet har hovedkontor i Tromsø og 13 kontorer i utland, og har 70 medarbeidere.

– Vi vil jo at den neste generasjonen skal spise sjømat, fordi det er sunt og godt, uttaler Karsten Warholm i en felles pressemelding fra partene.

Warholm og Norges sjømatråd inngår nå en toårig avtale går det fram av en pressemeldingen.

– Sjømatrådets visjon er «sammen vinner vi verden for norsk sjømat». Gjennom denne avtalen får vi med en på laget som faktisk har vunnet verden. Jeg er derfor utrolig stolt over at Karsten Warholm nå skal jobbe sammen med oss for å nå vår visjon. Det er en veldig god match mellom oss, og jeg er trygg på at vi kommer til å samarbeide godt og støtte opp om hverandres arbeid, uttaler administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen, i meldingen.

Nært forhold til sjømat

Avtalen med Sjømatrådet gjelder for 2022 og 2023. I denne perioden skal partene jobbe sammen for å forsterke posisjonen til norsk sjømat i hele verden, går det fram av meldingen.

– Drømmen vår har lenge vært å jobbe med norsk sjømat. Det er et fantastisk og viktig produkt for nasjonen Norge og noe som hele teamet vårt har et veldig nært forhold til. Nå gleder jeg meg til å jobbe sammen med Sjømatrådet og finne vår felles plattform, uttaler Karsten Warholm i meldingen.

2021 blir tidenes beste år for norsk sjømateksport, og i dag kan en stolt Renate Larsen også presentere nyheten om at den gamle verdirekorden fra 2019 på 107,2 milliarder kroner er passert:

Administrerende direktør i Norges Sjømatråd, Renate Larsen, har all grunn til å smile - 2021 blir tidenes beste år for sjømateksporten. Verdirekorden fra 2019 er nemlig passert før desember måned. Foto: Arkivfoto Marius Fiskum

– Det er jo ekstra passende at vi på denne rekorddagen kan offentliggjøre samarbeidsavtalen med Karsten Warholm, som jo er en som virkelig er vant til å sette rekorder, uttaler Larsen.

To store

Karsten Warholm er en god ambassadør for idretten – og nå for sjømat. Foto: Arkivfoto Thomas T. Kleiven

Norge er verdens nest største sjømateksportør, og Karsten Warholm er som kjent olympisk mester, verdensmester og verdensrekordholder på 400 meter hekk – en meget god kombo synes Sjømatrådet.

– Mine forfedre jobbet selv på sjøen med alt mulig av fangst og fiske, og jeg har alltid hatt en stor forkjærlighet for norsk sjømat. Sjømat er en viktig del av kostholdet mitt og helt nødvendig for å levere de resultatene som jeg gjør. Det er jo også en kjent sak at alt det beste i verden kommer fra kysten i Norge, uttaler Karsten Warholm «med glimt i øyet», som sjømatrådet understreker i meldingen.

– Vi har et felles mål om å øke kjennskapen og kunnskapen om sjømat fra Norge. Å øke sjømatkonsumet er ikke bare viktig for landets inntekter og arbeidsplasser, men også for å nå FNs bærekraftsmål, legger Renate Larsen til.

.