Hittil i år har Norge eksportert sjømat for 81,7 milliarder kroner – opp 29 prosent fra samme periode i fjor.

I juli økte sjømateksporten med 2,1 milliarder kroner sammenlignet med juli i fjor, melder Norges sjømatråd onsdag morgen. Totalt var eksporten på 11,6 milliarder kroner.

– Etter et rekordsterkt første halvår, følger juli som den beste julimåneden for norsk sjømateksport. Juli var også den sterkeste enkeltmåneden for laks og ørret noensinne, sier konstituert administrerende direktør i Norges sjømatråd, Børge Grønbech, i en pressemelding.

Sjømatrådet viser til at det fortsatt er høy etterspørsel etter norsk laks, mens eksportvolumet ligger bak fjorårsnivået. Foto: Tom Haga, Norges sjømatråd

– Ikke sett så høye priser tidligere

Til tross for at eksportvolumet for viktige arter som laks, torsk, makrell og sild falt i juli, er det høye laksepriser som bidrar mest til en knallsterk julimåned for norsk sjømateksport. Men det er ikke bare laksen som drar verdiene opp.

– For eksempel har klippfisk av torsk og sei og fryst hel torsk og hyse ikke sett så høye priser tidligere, forklarer Grønbech.

Til tross for den sterke verdiveksten til sjømateksporten så langt i år, kan utfordrende tider påvirke utviklingen framover, viser han til. Høy inflasjon og en sterk kostnadsvekst utfordrer sjømatnæringen nå, samtidig som at folk flest får svekket kjøpekraft.

– I tillegg er logistikken ut til markedene utfordrende flere steder. Dette er faktorer som kan bidra til å påvirke utviklingen for sjømateksporten framover, poengterer Grønbech.

Her er noen nøkkeltall for lakseksporten i juli:

  • Det ble eksportert 96.500 tonn laks til en verdi av 8,7 milliarder kroner
  • Volumet falt med 5 prosent
  • Verdien økte med 1,8 milliarder kroner, eller 27 prosent, sammenlignet med juli i fjor
  • Verdien var 10 millioner kroner høyere enn forrige rekordmåned, som var juni i år
  • Prisen for fersk hel laks i juli var 84,87 kroner per kilo
  • Polen, Danmark og Frankrike var de største markedene

Høy etterspørsel

Sjømatrådet viser til at det fortsatt er høy etterspørsel etter norsk laks, mens eksportvolumet ligger bak fjorårsnivået. Prisen for fersk hel laks i juli var derfor 35 prosent høyere enn for samme måned i fjor. Mønsteret med økt volum og lavere pris på sensommer og høsten, har Sjømatrådet sett de senere årene.

– Eksempelvis var eksportvolumet for fersk hel laks i juli i år 17 prosent høyere enn i juni måned, og prisen var 12 prosent lavere enn i juni i år, sier sjømatanalytiker i Norges sjømatråd Paul T. Aandahl om de ferske eksporttallene.

Analytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd. Foto: Knut Åserud

Hittil i år har det vært en volumvekst for laks til Storbritannia, med en økning på 5400 tonn til totalt 35 500 tonn. Veksten fortsetter i juli, med en økning på 9 prosent, eller 400 tonn, til totalt 5100 tonn.

- Selv med økende priser ser vi at britiske forbrukere prioriterer å kjøpe sjømat. Mange briter er opptatt av å spise sunt og det er gledelig å se at forbrukerne holder på dette selv med stigende priser. Volumveksten av laks til Storbritannia kan også ses i sammenheng med noe lavere produksjon av laks fra Skottland, sier sjømatutsending i Storbritannia, Hans Frode Kielland Asmyhr.

For ørreten ser Sjømatrådet samme mønster som for laks. Ørreteksporten i juli var nemlig også tidenes høyeste målt i verdi. Litauen, Armenia og Kazakhstan var de største vekstmarkedene for ørret i juli.

Her er noen nøkkeltall for ørreteksporten i juli:

  • Det ble eksportert 5 200 tonn ørret til en verdi av 531 millioner kroner
  • Volumet falt med 16 prosent
  • Verdien økte med 152 millioner kroner, eller 40 prosent, sammenlignet med juli i fjor
  • USA, Litauen og Armenia var de største markedene for norsk ørret i juli.

Britene vil ha mer torsk

Sjømatrådet viser til at for tredje måned på rad er eksportprisene for klippfisk av både torsk og sei rekordhøye. I juli lå prisen på klippfisk av torsk på 107 kroner per kilo, mens prisen på klippfisk av sei var 46 kroner per kilo.

Portugal, Brasil og Kongo-Brazzaville var de største markedene for norsk klippfisk i juli.

Eksportprisen på fryst hel torsk øker videre, og var på 54,12 kroner i juli, ifølge de ferske tallene fra Sjømatrådet.

– Eksportvolumet av fryst torsk til Storbritannia økte med hele 62 prosent, til totalt 1200 tonn, med en eksportverdi på 80 millioner kroner. Storbritannia innførte nylig 35 prosent økning i tolltariffer på import av russisk fisk, noe som kan bidra til økt britisk etterspørsel etter norsk torsk i tiden framover, sier sjømatanalytiker i Norges sjømatråd, Eivind Hestvik Brækkan.