Mandag ble det kjent at oppdrettsgiganten Mowi kaster seg inn i kampen om NTS. Prislappen er på 13,8 milliarder kroner.

– Vi er invitert inn av et flertall av aksjonærene av NTS til å komme med et tilbud. Det er et vennlig, industrielt fremstøt fra Mowi sin side. Vi håper det kan være aktuelt for aksjonærer og ansatte. NTS passer svært godt med Mowi strategisk. Vi ønsker å utvikle selskapet sammen, sier konsernsjef Ivan Vindheim i Mowi til IntraFish.

Dramatisk generalforsamling

Det har vært mye dramatikk rundt NTS den siste tiden, og det ble også overraskende vendinger under lakseselskapets generalforsamling i Rørvik fredag forrige uke: En gruppe opprørske familier trodde den hadde kontroll over mesteparten av selskapet, med knappe 50,1 prosent av aksjene, og hadde foreslått å kaste største eier Helge Gåsø og hans sønn Anders ut av styret.

Det ble det ikke noe av. Mowi-sjefen ønsker ikke å kommentere hvilken side i konflikten som har invitert inn budet som ble kjent mandag morgen.

Helge Gåsø. Foto: Bent-Are Jensen

– Hva skjer med aksjeposten NTS eier i Norway Royal Salmon?

– Som det fremkommer av børsmeldingen, ønsker vi å utvikle selskapet videre, også med NRS. Dette er på ingen måte snakk om slakting av noe selskap, sier Vindheim.

– Enn aksjeposten NTS eier i rederiet Frøy?

– Vi må komme tilbake til alle detaljene, det er på et tidlig stadium. Vi er imponert over Frøy-gruppen. Samtidig solgte Mowi ut brønnbåtvirksomheten vår, og sa da at de ikke var en del av Mowi kjernevirksomhet. Det er det fortsatt ikke i dag, sier Vindheim.

Gåsø avviser at han står bak

NTS' storeier Gåsø avviser at det er ham som står bak invitasjonen til Mowi.

– Jeg registrerer at Mowi har kommet med et bud. Utover det har jeg ikke noen store kommentarer. Vi vil avvente noen dager før jeg sier mer om det, sier Gåsø.

– Så det er ikke du som har invitert Mowi til å by på NTS?

– Nei.

Både NTS og NRS-aksjen går opp ved børsåpning:

  • NTS opp 8 prosent
  • NRS opp 6 prosent