– Vi snakket med folk i et bankende kjør fra start til slutt. Det har blitt en del messer på meg gjennom årene, men jeg har aldri vært med på noe så hektisk, sier Ørjan Olsen i Norges Sjømatråd til IntraFish.

I begynnelsen av september deltok statens sjømatmarkedsføringsorgan på sin første stormesse siden pandemistart: Saudi-Horeca i Riyadh i Saudi-Arabia. Horeca-markedet består av hotell-, restaurant- og cateringvirksomhet, men messen får besøk fra hele matindustrien. Nylig meldte Sjømatrådet om enda en ny rekordmåned for norsk lakseeksport (se oversikt nedenfor), og ett av landene der pilene peker bratt oppover er netopp Saudi-Arabia.

– Det har vært helt ekstremt. Saudi-Arabia er ett av markedene vi stiger kraftigst i. Veksten har vært er på rundt 20 prosent i året i flere år. Spørsmålet er om veksten vil avta på et tidspunkt, og når. På et tidspunkt må det nok flate ut, sier Olsen.

Selv om veksten er prosentvis stor, befinner ikke Saudi-Arabia seg på topp 20-listen for tredje kvartal, som ble kjent nylig (se under).

Mange på laksejakt

Men han legger til at erfaringene fra messen peker på at veksten trolig ikke er ferdig helt enda. Det inntrykket støtter daglig leder Ronny Hatletvedt hos eksportøren Seafood7, som også deltok på messen.

– Det var ikke mange norske eksportører som valgte å dra som følge av pandemien. Samtidig hadde Saudi-Arabia virkelig et ønske om å komme i gang med hverdagen igjen, og det var lang kø foran den norske standen, sier han.

Siden messen ble arrangert har også Norge fjernet mesteparten av sine koronatiltak.

Da IntraFish pratet med Hatletvedt onsdag var han i De forente arabiske emirater. Han forteller at han er mye i regionen, blant annet i Bahrain, Saudi-Arabia og Emiratene.

– Jeg skulle egentlig en tur til Kuwait nå, men det viste seg å ikke være så enkelt å komme inn nå, sier han.

Under messen opplevde han at mange jaktet norsk laks.

– Inntrykket var at mange eksportører slet litt med å få tak i laks, og mange andre var interessert i å starte med lakseimport. Det er et marked som er ganske sultent på laks, og som er kommet ganske langt på modningskurven. Mange har nok ikke funnet helt resepten på hvordan verdikjeden skal flyte, sier han.

Olsen i Sjømatrådet forteller at den lokale verdikjeden har meldt om utfordringer med å få inn sjømat fra Emiratene de siste månendene, og at det derfor er større etterspørsel etter norsk sjømat enn vanlig, og dermed mindre konkurranse fra andre nasjoner. Hatletvedt i Seafood7 forklarer det slik:

– Krangler litt

– Saudi-Arabia og Emiratene er «fettere», ikke «brødre». Så av og til krangler de litt. Laksebehovet til Saudi-Arabia dekkes delvis fra Emiratene, men akkurat nå er det en pågående krangel med matmyndighetene i Saudi Arabia, som gjør at Saudi-Arabia må finne fisk annetsteds, sier han.

Eksportøren legger til at mye av den prosesserte fisken kommer fra Emiratene.

– I tillegg er det også en krangel med India nå, som er deres hovedkilde til reker. Resultatet var at den norske standen fikk nær like mye spørsmål om reker som laks under messen, sier han.

– Dører åpner og lukker seg hele tiden, og da er det viktig å være plass når slikt skjer. Akkurat nå er reker «hot», følger han opp.

At det var interesse for reker under messen støtter Olsen i Sjømatrådet opp:

– Mange spurte om laksen selvfølgelig, men det var også stor interesse for rekene vi viste frem. Samt for torsk og kveite. Folk var generelt interessert i alt, sier han om det reisefølget så på messen.

Lakseoppskrifter på arabisk

– Hvordan spiser folk i Saudi-Arabia laks?

– Det er hovedsakelig som middagsmåltid. Den kjøpes i stor grad fersk i butikk, men det er også en del fryst laks. Tilbakemeldingene er at de spiser den varmebehandlet på alle mulige måter, som i Norge: Den blir grillet, stekt og varmet i panne, sier Olsen i Sjømatrådet.

Norges Sjømatråd har nylig lansert en nettside på arabisk med lakseoppskrifter, men det er en såkalt «soft launch», som lokale aktører Sjømatrådet har kjennskap til tester ut.

– Erfaringene våre fra det er at de lager laksemiddager på samme vis som i resten av verden. Laks er et globalt produkt, sier han.

– Sushi-markedet er også i fremvekst, og det er mange gode restauranter i landet. Det er mange yngre som spiser sushi i Saudi-Arabia. Vi så et par ganske så fulle restauranter, forteller han om det reisefølget så under besøket i september.

Makrelløkning siste årene

Selv om laksen står for majoriteten av norsk sjømateksport til Saudi-Arabia, utgjør også makrell en god andel av eksporten. Og også makrell-eksporten er økt kraftig siden 2015.

– Saudi-Arabia har lengre tradisjon med makrell, og opplever den norske som veldig god. Den trenger vi ikke å lære bort det mest grunnleggende om, og det gjør markedet enklere. Litt får landet selv fra egen region, men et fall i eget fiske kombinert med god tilgang fra Norge gjør makrellmarkedet spennende, sier Olsen i Sjømatrådet.

– Vi er godt inne i Saudi-Arabia-markedet, og vi tror ikke vi er ferdige med veksten. Vi tror den vil fortsette. Da vi var i landet, besøkte vi flere supermarkeder og ett fiskemarked. Vi så ikke så mye makrell da, men det var norsk laks overalt, sier han videre.

____________________________________________________________________________________________________

Har du lyst til å lese flere nyheter fra sjømatbransjen?Prøv oss for 1 krone den første måneden