Torsdag fortalte Salmar og Aker om deres nye samarbeid om offshore oppdrett. Kjell Inge Røkke valgte kjapt å kommentere hvorfor han ikke er gått inn i næringen tidligere.

– Det er det en helt enkelt grunn til. Jeg hadde ikke troen på den. Men det er en næring som har vært gjennom en utvikling som gjør meg stum av beundring, sier Røkke.

Det nye felleseide selskapet, Salmar Aker Ocean AS skal drive fiskeoppdrett til havs, både i værharde eksponerte områder og langt til havs.

– Imponerer meg

Røkke pekte på hvordan oppdrettsnæringen har utviklet seg til å bli landets 2. største eksportnæring.

– Den teknologiske utviklingen imponerer meg. Selv kommer jeg fra fiske. Da jeg på midten av 90-tallet hadde anledning til å gå videre trodde jeg at hvitfisk ville være riktig retning for oss å satse, sier Røkke.

Han spådom for oppdrettsnæringen og rødfisk var helt annerledes:

– Jeg trodde industrien ville møte motbør i markedet, sier Røkke.

– Jeg tok feil, fortsetter han.

– Da jeg på midten av 90-tallet hadde anledning til å gå videre trodde jeg at hvitfisk ville være riktig retning for oss å satse, sier Røkke. Foto: Bent-Are Jensen

Røkke pekte samtidig på det tidligere forsøket selskapet gjorde med NRS, som ikke resulterte i produksjon. I 2016 annonserte Aker og Norway Royal Salmon (NRS) at de hadde planer om å satse 900 millioner kroner på oppdrett offshore

– Det er ene og alene undertegnede som har sørget for at Aker ikke er inne i laks. Men vi ser muligheten, og er ikke redde for at markedet ikke er der, sier Røkke.

– Tabbe for mange år siden

Konsernsjef i Aker, Øyvind Eriksen, uttalte under presentasjonen at han ser på samarbeidet som en ny epoke for havbruk.

– Vi gjorde en tabbe for mange år siden. Men det er aldri for sent å snu. Når man først skal snu er Salmar en ledestjerne for oss innen lakseoppdrett, ikke bare i Norge, men globalt, uttalte han.

Han pekte på at Aker de siste 50 årene er blitt ledende innen olje- og gass, og at selskapet har designet over 60 prosent av alle flytende olje- og gassinstallasjoner i verden. Dette peker han på vil være en styrke i offshore havbruk. Salmar skal eie 66,6 prosent av det nye selskapet, mens Aker skal eie 33,4 prosent. Aker skal bidra med kontanter, med 1,65 milliarder kroner.