Uttalelsen til NRK tirsdag kommer i kjølvannet av den mye omtalte eksporten av norsk laks til Vietnam, laks som viste seg å ende opp i Kina.

IntraFish omtalte virksomheten så tidlig som i 2018 gjennom flere saker, og senere grep også NRK fatt i problemstillingen da de i vinter viste et Brennpunkt-program om fiskesmuglingen.

– Sjor er kjent med at noen sluttkunder var kinesiske selskap. Vi burde lagt mer vekt på etisk handel, sier Berge hos lakseeksportøren Sjor, til NRK. Han understreker i samme sak at dersom de har gjort noen feil, er det utilsiktet.

Sekkingstad har gjort endringer

Leder for «Kontaktpunkt for ansvarlig næringsliv» i Norge, Frode Elgesem, sier til NRK at retningslinjene krever at eksportøren har kontroll på hva importør driver med.

– Spesielt når det er risiko for å bli knyttet til korrupsjon, sier Elgesem.

Et annet salgsselskap som var i søkelyset i forbindelse med lakseeksporten til Vietnam er Sekkingstad. Daglig leder der, Even Hopland, sier til NRK at selskapet har gjort endringer i sin virksomhet:

– Høsten 2021 startet vi arbeidet med å oppdatere våre systemer og retningslinjer for å drive internasjonal handel. Dette arbeidet skal styrebehandles våren 2022, sier Hopland til statskanalen.

Nytt lovverk vil regulere

Norge er tilsluttet OECDs retningslinjer for ansvarlig næringsliv, men disse er ikke rettslig bindende for norske selskaper, noe som endres til sommeren gjennom innføring av Åpenhetsloven. Da kan brudd på retningslinjene føre til bøter.

– Loven pålegger større bedrifter å oppgi informasjon om hele leverandørkjeden, sier direktør i UN Global Compact, Kim N. Gabrielli, til NRK.