Behovet for humanitær innsats i Ukraina er ufattelig stort, skriver organisasjonen på sin nettside og viser til at den russiske invasjonen i Ukraina rammer sivilbefolkningen hardt.

- Sjømat Norges medlemmer har bedt oss ta initiativ til et organisert humanitært hjelpetiltak til det ukrainske folket. Dette skjer etter at enkeltbedrifter i næringa allerede har engasjert seg, uttaler styreleder i Sjømat Norge, Paul Birger Torgnes, i en melding på organisasjonen nettside tirsdag ettermiddag.

Der viser han til at flere i norsk sjømatnæring har et tett og mangeårig samarbeide med ukrainske kunder, og uttrykker et sterkt ønske om å gi en håndstrekning til det ukrainske folket.

Sjømat Norge opplyser at de derfor har etablert et samarbeid med Norsk-Ukrainsk Handelskammer (NUCC), hvor Sjømat Norge har medlemskap. Gjennom handelskammeret vil det bli formidlet og gitt støtte til humanitære tiltak på bakken i Ukraina.

- Advokatfirmaet Wikborg Rein har utarbeidet juridiske retningslinjer for initiativet, for å sikre at de innsamlede midlene blir anvendt i henhold til formålet. Det vil være full transparens om innsamlede midler og Norsk-Ukrainsk Handelskammer beregner ingen kommisjon for sin medvirkning, går det fram av meldingen, som avsluttes med at behovet for humanitær innsats i Ukraina er ufattelig stort.

Får mange henvendelser

Daglig leder Kjartan Svaland Tveitnes i NUCC påpeker at de jobber med et initiativ på hvordan de kan hjelpe Ukraina på best mulig måte.

– Vi har et stort nettverk og god kompetanse på Ukraina og får mange henvendelser fra bedrifter som ønsker å støtte landet. Nå leter vi etter gode, målrettede og effektive tiltak sier Tveitnes til Fiskeribladet.

Tveitnes påpeker at de jobber med initiativ som går på både humanitær bistand, samt jobbrettede initiativ – blant annet sikkerhet på arbeidsplasser for å sikre verdiskapning og at folk har en jobb å gå til.

Det norsk-ukrainske handelskammeret (NUCC) arbeider innen flere sektorer, som energi og IKT, samt fabrikkindustri.

– Vi arbeider ikke bare innen enkeltsektorer, vi har brede nettverk og kunnskap «på bakken» og mener vi kan gi god, effektiv, målrettet hjelp gjennom dette, sier Tveitnes.