Det går fram av en pressemelding fra Folla Alger og Cermaq tirsdag.

I følge meldingen er dette er verdens første sjøanlegg bygget for kombinert produksjon av både laks og tare, der taren skal dyrkes inne i selve oppdrettsanlegget.

Anlegget er utformet som et tradisjonelt lakseoppdrettsanlegg med 24 bur, men med spesielle løsninger for taredyrking i de midterste burene og laks i de ytterste merdene på hver side.

Folla Alger samarbeider med Cermaq om lakseoppdrettet på anlegget, mens Sintef Ocean produserer den første tareleveransen til utsettet i sjø. Målet er å teste effekten av kombinert oppdrett.

- Kombinert drift kan gi god arealutnyttelse ved å produsere flere arter innenfor samme område. Dette arealet er allerede avsatt til laks, og ved å dyrke tare på samme anlegg i tillegg så håper vi å kunne bidra til å øke verdiskapingen. Dette oppsettet lar oss bruke næringsstoffene som laksen slipper ut på en fornuftig måte ved å produsere tare, som igjen kan brukes som blant annet råvare i nytt fôr, uttaler forskningsleder i Sintef Ocean, Silje Forbord, i meldingen.

- Vi vet at vi kan få opptil 50 prosent bedre tarevekst ved å dyrke den fram sammen med oppdrettsfisk. Nå skal vi også se på om det er flere fordeler ved kombinert drift, legger hun til.