Coast Seafood og Blom Fiskeoppdrett

Coast Seafood i Måløy er en av Norges største uavhengige fiskeeksportører, og hadde i 2020 en omsetning på 5,4 milliarder kroner

Selskapet ble grunnlagt av Sverre Søraa og Martin Øvrebø, som fortsatt sitter i ledelsen og sammen med sine familier eier selskapet

Blom Fiskeoppdrett i Øygarden utenfor Bergen er en mellomstor produsent av laks og ørret

Coast Seafood eier 33,99 prosent av Blom Fiskeoppdrett. Resten eies av familien Blom Gruppen, som igjen eies av ulike medlemmer av familien Blom samt Ola Braanaas

Det ble kjent i Hordaland tingrett mandag, hvor de to partene hadde såkalt muntlig forhandlinger. Forhandlingene kom etter at Coast Seafood krevde en midlertidig forføyning som følge av at Blom Fiskeoppdrett har brutt en avtale om levering av fisk.

Coast har siden 2014 hatt en avtale med Blom Fiskeoppdrett, om salg av fisken deres. I retten tirsdag sa Sverre Søraa, administrerende direktør i Coast, at Blom har stått for 12–15 prosent av volumet deres.

Lån og egenkapital

Søraa sa videre at de har lånt ut penger til Blom i flere runder.

– Målet var å gjøre dem så store som mulige, sa han.

De har også gått inn med egenkapital, senest i en emisjon som ble gjort forrige uke.

– Coast deltok med vår andel på 25 millioner kroner, som allerede er innbetalt. Vi har stilt opp for selskapet med både egenkapital og eierlån en rekke ganger, og vil fortsette å opptre som en ansvarlig eier, skriver Søraa i en epost til IntraFish.

I retten mandag fortalte Søraa at han var kjent med at Blom Fiskeoppdrett ville legge frem tall som viser et tap på 145 millioner kroner i 2020 tirsdag.

– Vi er sjokkerte over at det er mulig å drive et selskap så dårlig, skriver Søraa i en epost til IntraFish.

Underveis spurte dommeren Coast om forskjellen mellom Blom og de andre aktørene selskapet samarbeider med, som ifølge Søraa teller et 30-talls aktører.Spurt om andre samarbeidspartnere

– Det er en helt spesiell situasjon. De har mye større tap enn det andre selskaper har, svarte Søraa da.

– Så de taper der andre sitter igjen med gevinst?

– Ja, normalen er å gå meg gevinst, svarte Søraa, som henviste til at Alsaker har sittet igjen med hundreviser med millioner i pluss, fortsatte han.

IntraFish har forøkt å få tak i Jakob Blom siden mandag ettermiddag, men han har så langt ikke besvart hverken epost eller telefon. IntraFish kjenner ikke til hvorvidt det omtalte underskuddstallet Søraa nevnte i retten er driftsresultat, resultat før skatt eller lignende.

Blom sa nylig til Dagens Næringsliv at Blom Fiskeoppdrett tapte mye penger i 2020, uten at han ville tallfeste det. I 2019 tapte oppdrettsselskapet 95 millioner kroner på driften.

Av søksmålet Coast har fremmet mot Blom Gruppen og medlemmer at Blom-familien fremgår det at Blom Fiskeoppdrett måtte ha frisk likviditet i løpet av 2020 grunnet store tap.

En kjennelse i saken om midlertidig forføyning er ventet å komme mot slutten av denne uken.